- Pasienter bør fritt få velge sykehus i Europa

Norske pasienter skal fritt få velge sykehus i Europa. Det foreslår et av utvalgene som har vært i sving før Høyres landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utvalget mener også behandling av en del lidelser kan overlates permanent til andre land.

- Norske sykehus behøver ikke ha ledende kompetanse innenfor alle fagfelt og diagnosegrupper om det kan gjøres bedre i utlandet, sier utvalgsleder Anders Werp, ordfører for Høyre i Øvre Eiker.

Han mener det norske helsevesenet er bra, men det er en rivende medisinsk utvikling.

- I et land med 4,5 millioner mennesker kan vi ikke være best på alt, sier Werp.

Økt kvalitet

- Europeiske sykehus fristilles og kan konkurrere fritt over grensene. Selv om vi ikke er med i EU, bør også Norge bli med på at slikt prosjekt.

- Konkurranse fører til økt kvalitet, og norske sykehus må på samme måte settes i stand til å konkurrere om pasienter fra Europa, mener Werp. I dag er det satt av penger som gir folk som står i lange sykehuskøer mulighet til å benytte seg av tilbud i utlandet.

- Men vi mener pasienter også bør få rett til å velge behandling der hvor den er best - uavhengig av landegrenser, sier Werp.

Langt fram

President Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening sier at erfaringene fra Norge viser at folk helst vil bli behandlet nær der de bor.

- Jeg er derfor i tvil om i hvilken grad det vil bli særlig benyttet, sier Bakke.

Han er enig med Høyre- utvalget at man kan ikke dekke alle tilbud i Norge.

UT I EUROPA: Utvalgsleder Anders Werp vil sende Willy Gaarder (70) og de andre pasientene ved Sykehuset Buskerud ut i Europa om nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer