Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pasienter døde etter forgiftning

En lege er fratatt autorisasjonen etter at to pasienter ved et sykehjem i Bergen ble forgiftet og døde.

MOREN BLE FORGIFTET: Kåre Hille Mistet moren etter feilmedisinering på Florida sykehjem (bak) i 2007. Helsemyndighetene retter sterk kritikk mot legen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MOREN BLE FORGIFTET: Kåre Hille Mistet moren etter feilmedisinering på Florida sykehjem (bak) i 2007. Helsemyndighetene retter sterk kritikk mot legen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN/OSLO (Dagbladet): Legen arbeidet på det aktuelle tidspunktet som tilsynslege ved Florida sykehjem i Bergen. I den forbindelse behandlet han to pasienter med digitoksin, en hjertemedisin.

Begge fikk doser langt over det anbefalte.

Pårørende til den ene avdøde leverte politianmeldelse mot legen til politiet i Bergen etter sommerferien, men etterforskningsledelsen holder kortene svært tett til brystet.

Avventer
 — Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse i denne saken. Vi venter på opplysninger. Utover dette kan jeg ikke gi kommentarer på det nåværende tidspunkt i etterforskningen, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Bergen sentrum politistasjon til Dagbladet.

Saken mot legen startet våren 2007, etter at en kvinne (83) ble lagt inn på sykehus med alvorlig digitalisforgiftning. Sykehuset meldte fra om forholdet til det lokale Helsetilsynet 3. mai samme år. Helsemyndighetene satte i gang undersøkelser, og i den forbindelse ble det avdekket at en mannlig pasient også hadde fått behandling med digitoksin i april 2007.

Oppdatering
Statens helsetilsyn slo i vinter fast at behandlingen av de to pasientene var uforsvarlig og innbar en grov mangel på faglig innsikt.

Legen ble fratatt autorisasjonen. To uker seinere klaget legen vedtaket inn for Statens helsepersonellnemnd, som etter et drøyt halvt år stadsfestet Helsetilsynets vedtak.

Nemnda skriver i sitt vedtak at behandling av pasienter med hjertesvikt og bruk av digitoksin anses som grunnleggende kunnskap for en lege.

— Faglige retningslinjer gir anbefalinger ut fra oppsummert kunnskap fra forskning og fagmiljø. Det forventes at en lege holder seg orientert om utviklingen innen aktuelle fagområder og oppdaterer seg jevnlig på de sentrale områdene. Det forventes at gjeldende retningslinjer følges, og bare fravikes når det foreligger særskilte grunner til det.

Livredning
Slike særlige grunner forelå ikke ved behandlingen av de to nevnte pasientene. Behandling av hjertesykdom med digitalis er omtalt i Felleskatalogen, Legemiddelhåndboka og Norsk elektronisk legemiddelhåndbok. Omtalene er sammenfallende, skriver nemnda.

Legen, som fikk norsk autorisasjon som lege i 2004, har konsekvent hevdet at hans behandling av den gamle kvinnen med digitoksin var livreddende behandling, og i tråd med internasjonale retningslinjer.

Men ifølge vedtaket har legen vist faglig lavt kunnskapsnivå innenfor sentrale områder av medisinen.

Alvorlig
 — Han har vist at han ikke har forstått nødvendigheten av å holde seg faglig oppdatert på grunnleggende områder, og han har ikke innhentet råd fra annet kvalifisert helsepersonell før han avvek fra retningslinjene for behandling med digitoksin. Det er etter nemndas syn alvorlig når helsepersonell handler i strid med faglige retningslinjer, fordi man er uenig, uten at dette kan begrunnes faglig. Særlig alvorlig er dette når det gjelder behandling av alvorlig syke pasienter, som i denne saken, heter det.

Krever svar
Solveig Hille (83) døde etter overmedisinering av legen. Sønnen Kåre Hille krever svar om morens død.

I 2007 ble moren innlagt på Haukeland sykehus, etter at allmentilstanden hennes hadde vært svekket en tid. På sykehuset endret de medisineringen hennes, og fjernet vann fra lungene hennes.

Sovleig Hille ble sendt til Florida sykehjem, der den polske legen ble ansvarlig for henne. Han endret snart medisineringen av henne radikalt.

— Etter noen dager så jeg at hun begynte å bli dårlig. Jeg tenkte først at det kunne være en dårlig dag, men hun ble stadig verre.

Solveig Hille måtte igjen inlegges på Haukeland sykehus, der hun måtte få motgift mot de store dosene med hjertemedisin den polske legen hadde gitt henne. Et par uker senere døde Solveig Hille ved et annet sykehjem i Bergen.

— Det var ingen grunn til å tro at hun skulle dø. Hun hadde etter alt å dømme mange gode år foran seg, sier Kåre Hille. Brødrene klandrer den polske legen for morens død.

— Vi kontaktet umiddelbart pasientombudet, som sendte saken til videre til Helsetilsynet, sier Kåre Hille til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media