Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pasienter får flere piller etter selvmordsforsøk

Ifølge ny studie.

FÅR MER: En ny studie viser at pasienter innlagt ved norske sykehus som har forsøkt å ta sitt eget liv med medisiner, får skrevet ut flere medisiner etter selvmordsforsøket.Oslo, 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FÅR MER: En ny studie viser at pasienter innlagt ved norske sykehus som har forsøkt å ta sitt eget liv med medisiner, får skrevet ut flere medisiner etter selvmordsforsøket.Oslo, Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie viser at pasienter innlagt ved norske sykehus som har forsøkt å ta sitt eget liv med medisiner, får skrevet ut flere medisiner etter selvmordsforsøket.

- Dette er tematikk vi ikke har visst så mye om fra før, sier postdoktor Bergljot Gjelsvik ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Hun mener funnet er oppsiktsvekkende fordi det er godt kjent i forskningen at tilgang på medikamenter øker risikoen for selvmord.

Studien har undersøkt pasienter som ble innlagt ved norske sykehus etter å ha forsøkt å ta livet sitt med medisiner, og viser at medisintilgang ble enda høyere etter selvmordsforsøket.

Gjelsvik mener legene heller bør skrive ut små doser hyppigere fremfor store doser slik at det ikke skal bli så lett å samle et stort antall tabletter for å ta en overdose.

Jørgen Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på Universitetet i Oslo, sier studien kan tolkes som at det er uforsvarlig at legene skriver ut mer. Men han poengterer at studien ikke viser at utskrivning av medisinene personene har forgiftet seg med øker.

- Det er heller snakk om andre typer medisiner. Det kan tolkes positivt at pasientene får mer og bedre behandling enn før, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media