TRØBLESYKEHUS: Her kan pasienter ha fått kortere levetid på grunn av sykehusrot. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
TRØBLESYKEHUS: Her kan pasienter ha fått kortere levetid på grunn av sykehusrot. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIXVis mer

Pasienter har trolig fått kortere levetid etter rot på sykehus

- Dette må aldri skje igjen, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tre pasienter har trolig fått forkortet levetiden på grunn av rot ved Sykehuset Asker og Bærum.
- Dette må aldri skje igjen, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

Helseministeren sier hun er glad sykehuset har tatt fatt i det hun omtaler som en svært alvorlig sak.

- Jeg er glad de har gjort denne interne revisjonen og fulgt den opp. Samtidig er ikke saken slutt med dette. Helsetilsynet og politiet holder fremdeles på med sine prosesser uavhengig av den rapporten som nå er klar, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

Torsdag kom konklusjonen fra den interne revisjonen ved kirurgisk poliklinikk ved Sykehuset Asker og Bærum. I alt 42 saker der sykehuset mener feil har fått eller kunne ha fått alvorlige konsekvenser for pasientene er meldt til Helsetilsynet. For tre av pasientene har rotet ved kirurgisk avdeling trolig forkortet levetiden.

Sviktende rutiner og prosedyrer

- Vi ser meget alvorlig på denne saken, og tar det svært tungt. Det er mange rutiner og prosedyrer som ikke har fungert, sier Erik Omland, administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak til NTB.

Omland sier at Martin Olsen, tidligere helsefaglig direktør ved Sykehuset Buskerud, nå er satt inn som leder for kirurgisk avdeling.

- Vi har også gått gjennom både rutiner og prosedyrer.

Strøm-Erichsen berømmer helseforetaket for at de allerede har gjort organisatoriske endringer ved avdelingen.

- I tillegg forventer jeg at styret og ledelsen sørger for at sykehuset blir drevet til pasientenes beste og etter de lover og regler som gjelder, sier Ap-statsråden.

Det var i fjor høst det ble oppdaget flere enkelttilfeller der pasienter ved kirurgisk poliklinikk ved Sykehuset Asker og Bærum ikke var kalt inn til undersøkelse eller kontroll. Det førte til at det ble satt i gang en omfattende gjennomgang av ventelister og henvisninger. Samtidig ble det bestilt en intern revisjon av rutiner og systemer ved avdelingen.

Beklager

Omland beklager sterkt overfor de pasientene som er rammet og deres pårørende.

- Når vi svikter og det får alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker, er det tungt for alle involverte og det gjør dypt inntrykk, sier direktøren.

I de tre sakene der pasienter trolig har fått forkortet sin levetid er det ikke endring av dato som er årsak til at pasientene ikke er fulgt opp, viser sykehusets egen gjennomgang.

- Det er andre rutiner som har sviktet, sier Omland.

Rapporten fra internrevisjonen peker på manglende styring og kontroll av ventelister, henvisninger og prøvesvar. Den peker også på uklare ansvarsforhold, og at det er manglende kontroll på at ansatte har fått nødvendig opplæring i bruk av pasientadministrative systemer.

Det er påvist at datoer for behandlingsfrist er endret i mange journaler, men rapporten gir ingen holdepunkter for at dette er gjort for at sykehuset skulle spare penger, går det fram av en pressemelding fra Vestre Viken helseforetak. (NTB)

SYKEHUSTRØBBEL: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun er glad Sykehuset Asker og Bærum har tatt tak i problemene.
Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX
SYKEHUSTRØBBEL: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun er glad Sykehuset Asker og Bærum har tatt tak i problemene. Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX Vis mer