Regjeringens prioriteringsveileder for corona:

Pasienter kan bli fratatt rettigheter

Nesten alt annet enn coronasyke ryddes nå ut av sykehusene. Kommunene får større ansvar for alvorlig syke. Svake grupper kan bli fratatt rettigheter.

NÅ RYKER BEHANDLINGSGARANTIEN: Coronapandemien krever snart et nytt offer, nemlig pasientrettighetene. Helseminister Bent Høie (H) og hans folk har gjorde det onsdag klart at de vil endre loven for å få coronapasientene først i køen, foran alt som ikke er akutt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
NÅ RYKER BEHANDLINGSGARANTIEN: Coronapandemien krever snart et nytt offer, nemlig pasientrettighetene. Helseminister Bent Høie (H) og hans folk har gjorde det onsdag klart at de vil endre loven for å få coronapasientene først i køen, foran alt som ikke er akutt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Denne uka la regjeringen fram sin nye prioriteringsveileder for helsetjenesten, knyttet til coronakrisen. Veilederen legger et mye tyngre ansvar i kommunene for alvorlig syke pasienter, og den utfordrer pasientrettighetene.

Det heter blant annet:

Helsevesenet skal heretter «nedprioritere pasienter som kan vente på behandling, det kan redusere kvaliteten på behandlingen, og at noen som i dag får behandling ikke vil få behandling.»

Sykehusene skal, som de alt er i gang med, tømmes for nesten all poliklinisk virksomhet. Nesten alle planlagte operasjoner og behandlinger skal også strykes fra listene. Kommunene skal ta imot flere alvorlig syke, raskere, fra sykehusene enn før.

Behandles hjemme

FÅR IKKE VÆRE SAMMEN: Emilie er norsk, Robert amerikansk. Det gjør at én av dem etter all sannsynlighet må tilbringe tiden framover uten deres felles sønn, Oliver (8 måneder). Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Det er også lagt strenge føringer på at kommunene i størst mulig grad skal beholde alvorlig coronasyke sykehjemspasienter på sykehjemmene og i størst mulig grad behandle coronasyke eldre hjemmeboende i hjemmet.

- Sykehjem og omsorgsboliger får en tøff situasjon. Kommunene må planlegge for å ta imot flere fra sykehus, og at også flere behandles i hjemmet, sa fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på regjeringens pressekonferanse i dag.

TØFT FOR KOMMUNENE: Behandling av aldrende coronoasyke må i stor grad skje i sykehjem, omsorgsboliger og private hjem, påpeker fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TØFT FOR KOMMUNENE: Behandling av aldrende coronoasyke må i stor grad skje i sykehjem, omsorgsboliger og private hjem, påpeker fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

At alt planlagt settes til side, betyr også at behandlingsgarantier kan bli satt ut av spill. Sagt med andre ord: Pasientrettigheter fjernes.

- Hvilke grupper kan miste rettigheter, Nakstad?

- En del grupper har rett til å bli satt på venteliste og rett til helsehjelp. Når det ikke haster med det som man likevel har rett til, kan de bli satt i en situasjon der dette settes til side. Det er noe med at planlagte operasjoner kan vente hvis man ikke har kapasitet.

Lovendringer kan komme

I prioriteringsnotatet regjeringen publiserte 25. mars, heter det:

«Det kan være nødvendig å gjøre presiseringer i dagens lovverk for å understøtte de prioriteringene som helse- og omsorgstjenesten kan måtte gjøre. Det kan eksempelvis være behov for å vurdere midlertidige endringer/dispensasjoner i enkelte deler av helselovgivningen for å kunne gjennomføre en strengere prioritering på en effektiv måte og minimere arbeidsbelastningen for helsetjenesten.»

CORONAVIRUSET: 18 personer har dødd av coronavirus-relatert sykdom i Stockholm-regionen det siste døgnet, kunne svenske helsemyndigheter melde onsdag 25. mars. Video: Expressen TV Vis mer

Dette er trolig et svar på et «høringsinnspill » kommunenes organisasjon KS har levert i den lynraske høringsrunden på fire dager. Kommunene har bedt om juridisk ryggdekning for å sette pasientrettigheter til side:

«Dersom kommunen opptrer i samsvar med retningslinjene fra Helsedirektoratet kan det bli spørsmål om disse også vil være i samsvar med lovgivningen for øvrig. Dette gjelder særlig forholdet til et eventuelt ansvar for kommunene i ettertid.»

Regjeringen har allerede skaffet seg muligheter til å sette lov om pasientrettigheter til side, via den midlertidige «coronaloven», som er vedtatt i Stortinget. Behandlingsgarantier (innen 10 dager) kan bli opphevet.

Bekymret for psykiatrien

KS har også uttrykt bekymring for psykisk syke og rusavhengige.

- Bekymringen vår er knyttet til mennesker med rus og psykiske lidelser som ikke får det oppholdet de skulle ha hatt og som det ofte har tatt lang tid å bli motivert for. Pasientene blir ikke friske av å vente lenger. Vi er bekymret for om kommunene har kapasitet, mulighet og kompetanse til å seg av dem, sier avdelingsdirektør Åse Laila Snåre i KS.

Organisasjonen skriver i sitt brev:

«KS mener at spesialisthelsetjenesten, så langt som mulig, må følge opp pasienter innen psykisk helse og rus gjennom ambulante team og digitale konsultasjonsmuligheter. Det er ikke realistisk at kommunene kan klare å kompensere overfor alle pasienter som får utsatt planlagt behandling.».

Til dette kommenterer Nakstad:

- Lavterskeltilbud for psykisk syke i kommunene skal opprettholdes, også når andre prioriteres bort. Selvmordsforebygging skal ha fokus. Rus og psykiatri skal fortsatt prioriteres. Det er ikke sikkert at tilbudet blir nøyaktig likt, men at de skal få prioritet står nedfelt i de rådene vi har gitt.

Ber om entydige signaler

KS er enig i at de må stå klar til å ta imot flere alvorlig syke fra sykehusene og behandle flere i egen kommune, men ber om mer entydige signaler i helsevesenet:

«I dagens situasjon synes det å være en viss disharmoni, blant annet ved at tester som tas (og er prioritert) i kommunene, ikke prioriteres for analyse i spesialisthelsetjenesten. Prioriteringskriteriene tar i liten grad høyde for de store forskjellene mellom spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Mens spesialisthelsetjenesten nå er i en fase hvor de planlegger og rigger seg for mottak av mange alvorlig syke som følge av situasjonen, har mange kommuner fortsatt full oppmerksomhet på å etablere tilbud som fortløpende kan håndtere de utfordringene som oppstår. »

Nakstad ga i dag krystallklart uttrykk for at terskelen for å få hjelp på legevakt vil heves betydelig.

CORONAPANDEMIEN: Hele menneskeheten er truet av coronapandemien, sier FNs generalsekretær António Guterres. Video: FN Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer