Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pasienter kan ha misbrukt mindreårige

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet): Flere barn under 14 år skal ha blitt seksuelt misbrukt ved en helseinstitusjon i Sør-Trøndelag. Statens helsetilsyn ber nå riksadvokaten starte etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sentralt punkt i etterforskningen blir om helsepersonell kunne forhindret overgrepene. Fungerende helsedirektør Lars Hanssen bekrefter overfor Dagbladet at de ser svært alvorlig på saken.

- Vi kan ikke utelukke at det har skjedd straffbare forhold, og derfor har vi bedt riksadvokaten om å iverksette etterforskning av saken, sier Hanssen.

Etter det Dagbladet får opplyst, dreier det seg om seksuelt misbruk av flere barn under 14 år. Både barna og antatte gjerningsmenn skal ha vært, eller er, pasienter ved institusjonen i Sør-Trøndelag. Derfor er det usikkert om de mistenkte er strafferettslig tilregnelig.

Fire år gamle

Det er lagt fullstendig lokk på den alvorlige saken i Sør-Trøndelag. Men etter det Dagbladet forstår, vil riksadvokaten etter all sannsynlighet sende saken videre til statsadvokaten i Trondheim.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch bekrefter at de er blitt kontaktet av Helsetilsynet.

- Men før vi får dokumentene i saken kan jeg ikke kommentere den ytterligere, sier Busch.

Ifølge Adresseavisen kan barn helt ned i fireårsalderen ha blitt seksuelt misbrukt. Ingen kunne imidlertid bekrefte barnas alder overfor Dagbladet i går. Helsetilsynet vil ikke offisielt bekrefte om pasientene og de antatt misbrukte barna har tilhørt samme institusjon. Fylkeslegen i Sør-Trøndelag sendte saken videre til Helsetilsynet den 13. juli.

Det er til nå ikke kommet anmeldelser fra barnas foreldre.

Etterforsker ansatte

Både fylkeslegen og Helsetilsynet har grunn til å tro - etter det Dagbladet erfarer - at helsepersonell kunne forhindret de antatte overgrepene. Enkelte av de ansatte ved institusjonen vil trolig bli gjenstand for politietterforskning. Det er også mistanke om at helsepersonell kan ha visst om dette, men ikke gått videre med saken på grunn av taushetsplikten.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken spesielt på dette punktet. Men generelt kan det tenkes at det er tvilstilfeller hvor grensa går når det gjelder taushetsplikten, sier fungerende helsedirektør Lars Hanssen.

Han sier dette om hvorfor det har gått ti dager fra saken kom til Helsetilsynet og til Riksadvokaten ble kontaktet:

- Jeg fikk et notat fra en av avdelingene her hos oss på onsdag. Deretter har vi diskutert hvordan vi skal behandle saken. Helsetilsynet har reagert kjapt. Vi sender saken videre til riksadvokaten så snart som mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media