Pasienter kastet på dør

LØRENSKOG (Dagbladet): Her kastes to livstruende syke pasienter på dør. Sentralsykehuset i Akershus har ikke lenger plass til dem. Med respirator på slep flys en 73-åring til sentralsykehuset i Fredrikstad. En 59-åring kjøres med ambulanse til Bærum sykehus. Mer enn 20 pasienter som skal opereres, blir sendt hjem med uforrettet sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SiA får 68,4 millioner

I går opplevde avdelingsoverlege Tor Martin Hoel sin mest dramatiske dag noensinne. Det kokte på intensivavdelingen ved sentralsykehuset på Lørenskog:

- Vi har mistet kontrollen. Uten å blunke kan jeg si at liv står på spill. Situasjonen er blitt så dramatisk at vi ikke mestrer den. Vi er derfor nødt til å flytte ut noen av våre dårligste pasienter. Jeg har vært her siden 1983 og har aldri opplevd en så alvorlig situasjon, sa han.

Dagbladet var i går til stede på intensivavdelingen ved SiA - i velferdsstaten Norge:

12:20 Den hvite magen bølger opp og ned i takt med respiratoren. Via et rør gjennom halsen drar den surstoff inn og ut av lungene. Munnen er sammensnurpet. Øynene lukket. 73-åringens kropp er gjennomhullet av kanyler og slanger som forer ham med flytende mat, antibiotika, dobbel dose adrenalin, dobbel dose dopamin og medisiner fra de sju flaskene over senga. I narkosen merker han ikke at anestesilegene fester ledninger som skal overvåke hjerterytme, blodtrykk og surstoff i blod. Pensjonisten er blant de sykeste av de syke. Etter blødninger i mage- og tarmregionen fikk han pusteproblemer. I én måned har respiratoren vært hans lunge. Om ti minutter skal han lette med helikopter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer