Pasienter kastet på dør

LØRENSKOG (Dagbladet): Her kastes to livstruende syke pasienter på dør. Sentralsykehuset i Akershus har ikke lenger plass til dem. Med respirator på slep flys en 73-åring til sentralsykehuset i Fredrikstad. En 59-åring kjøres med ambulanse til Bærum sykehus. Mer enn 20 pasienter som skal opereres, blir sendt hjem med uforrettet sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SiA får 68,4 millioner

I går opplevde avdelingsoverlege Tor Martin Hoel sin mest dramatiske dag noensinne. Det kokte på intensivavdelingen ved sentralsykehuset på Lørenskog:

- Vi har mistet kontrollen. Uten å blunke kan jeg si at liv står på spill. Situasjonen er blitt så dramatisk at vi ikke mestrer den. Vi er derfor nødt til å flytte ut noen av våre dårligste pasienter. Jeg har vært her siden 1983 og har aldri opplevd en så alvorlig situasjon, sa han.

Dagbladet var i går til stede på intensivavdelingen ved SiA - i velferdsstaten Norge:

12:20 Den hvite magen bølger opp og ned i takt med respiratoren. Via et rør gjennom halsen drar den surstoff inn og ut av lungene. Munnen er sammensnurpet. Øynene lukket. 73-åringens kropp er gjennomhullet av kanyler og slanger som forer ham med flytende mat, antibiotika, dobbel dose adrenalin, dobbel dose dopamin og medisiner fra de sju flaskene over senga. I narkosen merker han ikke at anestesilegene fester ledninger som skal overvåke hjerterytme, blodtrykk og surstoff i blod. Pensjonisten er blant de sykeste av de syke. Etter blødninger i mage- og tarmregionen fikk han pusteproblemer. I én måned har respiratoren vært hans lunge. Om ti minutter skal han lette med helikopter.

12:30 En lege iler til rom 604: - Helikopteret måtte fly til Nesodden. Det var en trafikkulykke. 73-åringens flytur til Fredrikstad utsettes. Ved siden av ligger en 59-årig mann i respirator. Nå skulle han vært kjørt til Bærum sykehus. Men samtlige ambulansebiler ved SiA er opptatt. Også han må vente.

Sprengt

Det skal ikke ligge mer enn to respirator-pasienter på hvert av rommene ved intensivavdelingen. På rom 604 bor fire. Leger og sykepleiere må linebalansere mellom senger, maskiner, stativer, flasker og slanger. Trangheten er farlig, vedgår en lege. Avdelingen er rustet til å motta fire respirator-pasienter. I går lå ti mennesker der og levde på maskiners nåde. Hver pasient skal ha én sykepleier. På SiA steller hver sykepleier to respirator-pasienter.

- Jeg jobber to timer ekstra hver dag og i frihelgene, sier sykepleier Anne Gro, bøyd over en pasient som ligger hvit og urørlig i senga.

- Fordelen med Anne Gro og meg er at vi begge har jobbet i Bosnia. Det kommer godt med nå, sier Hoel - på alvor.

Mistet kontroll

Avdelingen mistet kontrollen da ytterligere to livstruende syke pasienter ble innlagt onsdag og natt til torsdag. Samtlige av sykehusets respiratorer måtte tas i bruk, og to nye pasienter var på grensen til å behøve pustemaskin.

- Vi har brukt alt av utstyr innenfor murene. Hvis en av maskinene ryker nå, må vi stå å ventilere med hendene. Sjansen for at en maskin vil gå i stykker er stor: Den eldste er 24 år gammel, og det finnes ikke reservedeler. Får vi plutselig inn en pasient som må ha respirator, må vi holde ham i live med manuell ventilasjonsbag. Sykepleierne er desperate, forteller Hoel.

I går morges ble sykepleiere innhentet fra dagenheten og Lillestrøm sykehus. Resultat: Minst 20 pasienter måtte snu i døra og vente på ny dato for operasjon. Flere av de tyngste inngrepene ble avlyst.

13:15 Mens respiratorene peser og plinger i taktfast rytme, roper en av legene at en ambulanse er kjørt inn foran sykehuset. Fire leger triller 59-åringen og respiratoren i heisen, og ut ambulanseinngangen. «Innleggelse,» står det over døra. Men på Sentralsykehuset i Akershus sendes de sykeste ut.

- Det er selvfølgelig fullstendig tøv å gjøre sånt i Norge, bemerker anestesioverlege John Wille.

13:50 - Nå skal vi ut å reise en tur, sier doktor Hemdal i øret på 73-åringen. Pasientens munn er like sammensnurpet. Kun magen leer seg - etter respiratorens rytme. Kroppen er omslynget av slanger og ledninger: Han er transportklar.

14:00 Fem leger triller sykesenga gjennom skyvedøra og ut i 12 minusgrader. 73-åringen blir trillet de 200 snødekte meterne med asfalt til Norsk Luftambulanses hangar.

- Forflytningen er farlig, men vi har prøvd å velge ut de pasientene som løper en minst mulig risiko ved en slik reise, sier Hoen.

Senga skyves inn døra på helikopteret, en Messerschmitt som gjør 225 km/t og bruker en halvtime til sentralsykehuset i Østfold. Rotorbladene skaper snøstorm foran sentralsykehuset. Snøføyka pisker over plassen, inn bakdøra på en nettopp ankommet ambulanse, hvori det ligger en pasient.

Som forhåpentlig puster for egen maskin.

I HELIKOPTER:73-åringen i helikopteret før avreise til sentralsykehuset i Østfold. Der har de respirator...