Pasienter må vente inntil to år på kreftundersøkelse

Ventetiden på å få viktig tarmundersøkelse som kan avdekke kreft, varierer fra to måneder til to år ved landets sykehus.

LENGST Å VENTE: Ventetiden for kreftundersøkelser er lengst på Akershus universitetssykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LENGST Å VENTE: Ventetiden for kreftundersøkelser er lengst på Akershus universitetssykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens ventetiden ved Akershus universitetssykehus på Lørenskog er hele 100 uker, eller nærmere to år, er den tolv uker ved Sørlandet sykehus og ved St. Olavs hospital i Trondheim og i Nord-Norge, skriver Aftenposten. Helgelandssykehuset har ifølge Fritt sykehusvalg kortest ventetid på såkalt koloskopiundersøkelse med seks uker.

Overlege Thomas de Lange i Kreftregisteret sier til avisen at prognosen kan forverres hvis det er mistanke om tykktarmskreft og pasienten først får kreftdiagnosen etter å ha ventet et år på undersøkelse.

Også ved Bærum sykehus er ventetiden svært lang. Aftenposten forteller om en 74 år gammel mann som fikk diagnosen tarmkreft etter at han deltok i en screeningundersøkelse i februar i fjor. Ett år etter at svulsten ble fjernet, skulle han ha ny koloskopiundersøkelse, men hørte ingenting fra sykehuset.

Tre måneder senere tok han selv kontakt med sykehuset, men beskjeden var at det ikke var ledige timer, og at han kunne ringe tilbake om tre måneder. Han sier han maste seg til time flere måneder etter at han skulle vært undersøkt.

- Dessverre er det for dårlig spesialistkapasitet ikke bare ved Bærum sykehus, men i hele landet. Vi har prioritert pasienter som akutt må utredes for kreft. Noen av de pasienter som venter på kontroller, må derfor utsettes. Dette er vi smertelig klar over. Vi fører nøye kontroll med ventelistene og har ventetid på tre til seks måneder på slike kontroller, sier avdelingssjef Niels Kristian Thybo ved sykehusets medisinske avdeling til avisen. Han beklager at 74-åringen måtte vente så lenge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer