Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine

Leger Uten Grenser-sykehus truffet av bombeangrep.

HARDT RAMMET: Bombene traff sykehuset fra klokka 02.08 til 03.15 lokal tid lørdag 3. oktober. 12 ansatte og minst syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept . Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix
HARDT RAMMET: Bombene traff sykehuset fra klokka 02.08 til 03.15 lokal tid lørdag 3. oktober. 12 ansatte og minst syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept . Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 ansatte og minst syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept da et bombeangrep traff et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan natt til i går.

37 mennesker ble hardt skadet, inkludert 19 Leger Uten Grenser-ansatte.

Ifølge Aftonbladet forlater nå organisasjonens ansatte sykehuset.

Angrepet startet rett etter klokka to på natta, og holdt på en drøy time, opplyser Leger Uten Grenser. Sykehuset ble da truffet av en rekke bombeangrep fra lufta med omtrent 15 minutters mellomrom, forteller de som befant seg på stedet.

- Bombene traff, og så hørte vi at flyet sirklet over oss, sier Hemen Nagarathnam, pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan.

- Pasienter brant ihjel - Etter en pause kom det flere bomber. Dette skjedde igjen og igjen. Da jeg kom meg ut av kontoret var hovedbygningen oppslukt av flammer. De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier Nagarathnam ifølge organisasjonens nettsider.

Både hovedbygningen, hvor intensiven, akutten og fysioterapiavdelingen lå, ble truffet ved hvert eneste bombetokt, ifølge organisasjonen.

- Siden angrepet har våre kollegaer stått på og forsøkt å redde liv og behandle sårede. Det er blitt opprettet provisoriske operasjonssaler, der vi behandler alle som trenger hjelp, sier pressekontakt Jonas Hågensen ved Leger Uten Grenser til Dagbladet.

- Rettet mot opprørere Trolig var det et amerikansk luftangrep som rammet sykehuset.

- BRANT IHJEL: - De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan. Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix
- BRANT IHJEL: - De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan. Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix Vis mer

- Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skrev Nato i en pressemelding i går.

Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

- Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyser Pentagon.

- Utilgivelig angrep FNs menneskerettssjef, Zeid Raad al-Hussein, kaller bombingen for utilgivelig og sier det kan være en krigsforbrytelse.

- Dersom det viser seg at angrepet ble gjennomført med viten og vilje, så er det mulig vi snakker om en krigsforbrytelse, sier al-Hussein.

Høykommissæren krever en åpen og omfattende gransking av angrepet.

Leger Uten Grenser fordømmer angrepet, og omtaler det som et grovt brudd på internasjonal humanitær rett.

TILBAKE I JOBB:  I provisoriske operasjonssaler arbeider ansatte ved Leger Uten Grenser med å redde liv, bare timer etter at sykehuset ble bombet. Foto: Medecins Sans Frontieres/Reuters/Scanpix
TILBAKE I JOBB: I provisoriske operasjonssaler arbeider ansatte ved Leger Uten Grenser med å redde liv, bare timer etter at sykehuset ble bombet. Foto: Medecins Sans Frontieres/Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi krever full åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som «utilsktet skade», sier Meinie Nicolai, styreleder i Leger Uten Grenser.

Obama beklager USAs president Barack Obama sier at han sender «sine dypeste kondolanser» etter bombingen av Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan.

Ifølge The Guardian krever han en full granskning av hva det var som skjedde.

- På vegne av det amerikanske folket sender jeg mine dypeste kondolanser til de medisinsk ansatte og andre sivile som ble drept og skadd i den tragiske hendelsen ved et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, sier Obama i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!