Pasienter ved UNN kan ha fått blod med hepatitt B

Universitetssykehuset i Nord-Norge har oppdaget en feil ved testing av blodgivere.

OPPDAGET FEIL: I Norge blir blodgivere testet med to tester for hepatitt B, UNN har avdekket at det i dette tilfellet bare ble gjennomført en test. Dette kan føre til at pasienter kan ha fått infisert blod. 
Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
OPPDAGET FEIL: I Norge blir blodgivere testet med to tester for hepatitt B, UNN har avdekket at det i dette tilfellet bare ble gjennomført en test. Dette kan føre til at pasienter kan ha fått infisert blod. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan ha fått hepatitt B gjennom blod de fikk ved behandling på sykehuset, skriver sykehuset i en pressemelding.

- Pasientene og deres fastleger har fått informasjon om det som har skjedd, og de har fått tilbud om å teste seg, noe de forhåpentligvis vil gjøre, sier avdelingsoverlege Mirjana Arsenovic ved UNN til Dagbladet.

- Feil er alvorlig UNN har beklaget overfor pasientene den belastning dette kan medføre for dem, står det i pressemeldingen.

- Hver feil hos oss er alvorlig og må tas på alvor. Muligheten for at smitte er overført er liten, men vi kan ikke utelukke det, sier hun

Det var en internkontroll som avdekket feilen høsten 2011.

- Det er en kombinasjon av datateknisk og personlig feil, forklarer Arsenovic. Blodgivere pleier å måtte testes to ganger for hepatitt B, den ene blir gjennomført hver gang det tappes blod, den andre testen ble i dette tilfellet ikke tatt.

Endret rutiner - Derfor er det en mulighet for at det var virus i blodet pasientene fikk, selv om den andre testen var negativ, sier Arsenovic til Dagbladet.

Saken er meldt til Statens helsetilsyn ved fylkeslegen.

Universitetssykehuset skriver i pressemeldingen at de har gjennomført endringer i rutinene for å hindre at slike feil skjer igjen.

- Vi har gått igjennom alle tappinger og tester vi har gjort i flere år. Det er bare denne ene som vi fant feil på, selvfølgelig har vi nå forandret rutiner, slik at vi nå har forsikret oss at alt gjøres slik det skal, sier Arsenovic.