Pasienter ved UNN kan ha fått blod med hepatitt B

Universitetssykehuset i Nord-Norge har oppdaget en feil ved testing av blodgivere.

OPPDAGET FEIL: I Norge blir blodgivere testet med to tester for hepatitt B, UNN har avdekket at det i dette tilfellet bare ble gjennomført en test. Dette kan føre til at pasienter kan ha fått infisert blod. 
Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
OPPDAGET FEIL: I Norge blir blodgivere testet med to tester for hepatitt B, UNN har avdekket at det i dette tilfellet bare ble gjennomført en test. Dette kan føre til at pasienter kan ha fått infisert blod. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan ha fått hepatitt B gjennom blod de fikk ved behandling på sykehuset, skriver sykehuset i en pressemelding.

- Pasientene og deres fastleger har fått informasjon om det som har skjedd, og de har fått tilbud om å teste seg, noe de forhåpentligvis vil gjøre, sier avdelingsoverlege Mirjana Arsenovic ved UNN til Dagbladet.

- Feil er alvorlig UNN har beklaget overfor pasientene den belastning dette kan medføre for dem, står det i pressemeldingen.

- Hver feil hos oss er alvorlig og må tas på alvor. Muligheten for at smitte er overført er liten, men vi kan ikke utelukke det, sier hun

Det var en internkontroll som avdekket feilen høsten 2011.

- Det er en kombinasjon av datateknisk og personlig feil, forklarer Arsenovic. Blodgivere pleier å måtte testes to ganger for hepatitt B, den ene blir gjennomført hver gang det tappes blod, den andre testen ble i dette tilfellet ikke tatt.

Endret rutiner - Derfor er det en mulighet for at det var virus i blodet pasientene fikk, selv om den andre testen var negativ, sier Arsenovic til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer