Pasientjournaler på avveie truer sikkerheten

Mangelfulle og forsvunne pasientjournaler fører til problemer for pasientene ved sentralsykehuset i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kjenner til flere konkrete tilfeller. En gang fikk en pasient en sterk allergisk reaksjon på operasjonsbordet fordi legene ikke hadde informasjonen de trengte, sier overlege Odd Veddeng til Dagbladet: på nettet.

 Sykehuset utarbeidet retningslinjer for et journalsystem for to år siden, men på grunn av ressursmangel har ikke disse bli satt i verk.

- Alt er utredet. Det mangler bare å gå i gang. Nå går vi hele tiden på akkord med sikkerheten, sier Veddeng.

Det er ikke noe engangstilfelle at journalene kommer på avveie internt på sykehuset. Ifølge Veddeng har det blitt verre med årene. - Presset på sykehuset har økt. Det er flere og flere dokumenter som må oppdateres, og sykehuset har ikke ressurser til å følge opp, sier han.

Ifølge Veddeng er hovedproblemet at deler av pasientjournalene er spredt omkring på sykehuset, og derfor sjelden komplette. Han advarer også mot at det tar for lang tid å få skrevet ned på papiret det siste som har skjedd med pasienten.

- Når en lege går i gang med en operasjon trenger han all mulig informasjon. Når dette ikke er tilgjengelig er det en fare for sikkerheten, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer