Pasientjournaler på avveie truer sikkerheten

Mangelfulle og forsvunne pasientjournaler fører til problemer for pasientene ved sentralsykehuset i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner til flere konkrete tilfeller. En gang fikk en pasient en sterk allergisk reaksjon på operasjonsbordet fordi legene ikke hadde informasjonen de trengte, sier overlege Odd Veddeng til Dagbladet: på nettet.

 Sykehuset utarbeidet retningslinjer for et journalsystem for to år siden, men på grunn av ressursmangel har ikke disse bli satt i verk.

- Alt er utredet. Det mangler bare å gå i gang. Nå går vi hele tiden på akkord med sikkerheten, sier Veddeng.

Det er ikke noe engangstilfelle at journalene kommer på avveie internt på sykehuset. Ifølge Veddeng har det blitt verre med årene. - Presset på sykehuset har økt. Det er flere og flere dokumenter som må oppdateres, og sykehuset har ikke ressurser til å følge opp, sier han.

Ifølge Veddeng er hovedproblemet at deler av pasientjournalene er spredt omkring på sykehuset, og derfor sjelden komplette. Han advarer også mot at det tar for lang tid å få skrevet ned på papiret det siste som har skjedd med pasienten.

- Når en lege går i gang med en operasjon trenger han all mulig informasjon. Når dette ikke er tilgjengelig er det en fare for sikkerheten, sier han.