Pasientlister selges for millionbeløp

Fastlegenes pasientlister har ført til kjøp og salg av legepraksiser uten at myndighetene har oversikt over eller kontroll med omsetningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Allmennpraktiserende leger får utbetalt et grunnbeløp for hver pasient han eller hun har på sin liste. En lege med 1.500 pasienter på sin liste får dermed utbetalt 500.000 i året, uten å ha sett eneste pasient.

Legene spekulerer i kjøp og salg fordi en rekke kommuner overlater til legene selv å finne en etterfølger når noen slutter. Det stilles ikke krav til at salgssummen blir rapportert slik at myndighetene kan ha kontroll med prisnivået, skriver Aftenposten.

President Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening erkjenner at prisene på legepraksiser er gått opp.

- Veletablerte praksiser selges for opptil en million kroner, men snittet ligger mellom 500.000 og 800.000. Tidligere fikk man et vesentlig driftstilskudd fra kommunen ved oppstart av en ny legepraksis uavhengig av antall pasienter. Leger som starter en ny praksis i dag, står uten en krone i inntekt. Dermed går prisen på en etablert praksis opp, sier Bakke.

Han understreker at det formelt sett ikke er pasientlistene som omsettes, men hele praksisen inkludert verdien på inventar, utstyr, journalsystemer og personale.

Professor Steinar Westin ved NTNU i Trondheim er bekymret for utviklingen.

- En ung lege må sette seg i stor gjeld hvis hun vil bli allmennlege. Dermed velger hun kanskje en jobb på sykehus i stedet. Det er farlig for allmennmedisinens fremtid og for tilbudet til pasientene, sier Westin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer