Pasientorganisasjoner vil ha store sykehus

Ønsker en mer sentralisert sykehussektor.

FLERE STORE: Tre av de største norske pasientorganisasjonene vil ha en mer sentralisert sykehussektor, melder P4. Bildet er av hovedinngangen til barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FLERE STORE: Tre av de største norske pasientorganisasjonene vil ha en mer sentralisert sykehussektor, melder P4. Bildet er av hovedinngangen til barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de største norske pasientorganisasjonene vil ha en mer sentralisert sykehussektor, melder P4.

- Det er et stort paradoks at mange går i fakkeltog for å bevare lokalsykehuset, men dersom de blir syke vil nesten ingen bli operert av den lokale kirurgen, sier informasjonssjef Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte og lungesyke mener det er helt nødvendig med omorganisering.

- Hvis spesialisert medisin blir spredt på for mange steder vil det ikke være stort nok volum til å opprettholde god nok kvalitet, sier han.

Også Kreftforeningen går inn for sentralisering, ifølge assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei. Organisasjonen mener den kirurgiske kreftbehandlingen som gjøres på lokalsykehus i dag, bør flyttes til større sykehus.

- Jo, flere kirurgiske inngrep dess bedre vil behandlingen bli, sier Jahren.

De tre organisasjonene representerer til sammen en halv million medlemmer.

(NTB)