Lillestrøm

Pasientstorm: - Massiv økning

Flere legevakter melder om uvanlig stor pågang som følge av forkjølelse og andre luftveisplager. Hos Nedre Romerike legevakt er det opp mot 800 henvendelser daglig.

STOR PÅGANG: Det er tidvis lange køer og fulle venterom på Nedre Romerike legevakt i Lillestrøm. Det opp mot 800 pasienter daglig, opplyser avdelingsleder Tonje Lorem. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STOR PÅGANG: Det er tidvis lange køer og fulle venterom på Nedre Romerike legevakt i Lillestrøm. Det opp mot 800 pasienter daglig, opplyser avdelingsleder Tonje Lorem. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

- I snitt er det mellom 700 og 800 som henvender seg til legevakta hver dag, men det er perioder med flere henvendelser og perioder som er mindre intense. Det vi opplever nå er en intensitetstopp, sier Tonje Lorem, avdelingsleder ved Nedre Romerike legevakt, til Dagbladet.

Som følge av at forkjølelse og andre luftveisplager er i omløp, samtidig som coronasmitten er økende på landsbasis, har legevakta den siste tida opplevd en massiv økning i antall henvendelser.

- Presset vi opplever nå er sterkere enn hva som er vanlig på denne tiden av året, når influensasesongen starter. Det er over en dobling av antall henvendelser per døgn i forhold til normalen, sier hun.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

AVDELINGSLEDER: Tonje Lorem ved Nedre Romerike legevakt. Foto: Privat
AVDELINGSLEDER: Tonje Lorem ved Nedre Romerike legevakt. Foto: Privat Vis mer

Forstår bekymringen

Som følge av økt pågang på pasienthenvendelser via telefon og på legevakta, er det tidvis lange ventetider og fulle venterom.

- En legevakt er en akuttinstitusjon, her er det ikke førstemann til mølla som gjelder. Vi har forståelse for at folk er bekymret for egen helse; veldig mange av oss har ikke hatt feber eller vært tette i brystet siden pandemien startet. Men på legevakta må vi ta de pasientene som haster mest, først, sier Lorem, og legger til:

- Mange av de som sitter i mottaket med hoste eller ubehag og venter, ville hatt det bedre hjemme under dyna, mens de ventet på en time hos fastlegen. En sterk influensa kan være svært ubehagelig, men den er sjelden akutt, sier hun.

SNUR: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) snur etter denne uttalelsen til NRK. Video: NRK Vis mer

- Massiv økning

Lorem opplyser at pasientene henvender seg til legevakta om alt som oppleves akutt: fra hjerteproblemer og pustebesvær til forbrenninger og kuttskader.

- Nå har vi i tillegg en massiv økning i dem som henvender seg til legevakten for forkjølelse, sår hals og hoste, sier hun.

Nedre Romerike legevakt betjener innbyggere fra totalt fire ulike kommuner. Disse kommunene er Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og deler av Enebakk. Til sammen er det snakk om rundt 150 000 personer.

- Vi må klare brasene selv, ved hjelp av de dyktige folkene vi har. For øvrig gjør de en stor innsats nå, noe de har gjort gjennom hele pandemien. Vi hadde et samarbeidsmøte med de andre legevaktene og ambulansetjenesten i regionen på mandag, og alle melder om en tilsvarende økning, sier Lorem.

Ikke overrasket

Kommuneoverlege i Lillestrøm, Bettina Fossberg, er ikke overrasket over den økte pågangen på legevakta, og viser til at influensasesongen er i anmarsj.

- Det er ikke uventet. Dette er en sesong med mye luftveissymptomer, sier hun til Dagbladet.

Fossberg opplyser samtidig at de følger coronasituasjonen tett.

- Foreløpig har vi ikke sett noe dramatisk økning. Det er heller ingen store utbrudd, men vi følger situasjonen tett, sier Fossberg.

KOMMUNEOVERLEGE: Bettina Fossberg i Lillestrøm kommune.Foto: Geir Olsen / NTB
KOMMUNEOVERLEGE: Bettina Fossberg i Lillestrøm kommune.Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Pågang i Oslo

Også i Oslo er ventetidene lange. I slutten av oktober meldte kommunen i en pressemelding at Allmennlegevaktene i Oslo opplever stor pågang - både ved oppmøte og telefon.

- Det er mange pasienter med vanlige luftveisinfeksjoner og forkjølelse for tiden, noe som gir stor pågang. Mange vil derfor oppleve lengre ventetid, men vi behandler alltid de sykeste pasientene først, sa Beate Nilsen, overlege ved Allmennlegevakten, i en pressemelding.

Ved oppmøte blir det gjort en vurdering av hastegrad, og pasienter med høy hastegrad prioriteres først, opplyste de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer