Påskefølelse med Wunderbaum

Glem sol, snø og appelsin i hytteveggen. For mange bilgale er påskelykken duften av bensin, eksos og Wunderbaum i en bilkø i Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjærtorsdag blir den svenske småbyen inntatt av svenske raggare og norske rånere. Påskeutflukten tilbringes drikkende, tutende og vinkende rundt i Strømstads gater.

- Dette er den beste dagen i hele året, kvitrer Linda Standerholen (18) fra baksetet til en 68-modell Ford Fairlane.

Halden-jenta er raggarbrud mens hun venter på penger til å kjøpe egen bil, helst en Cadillac, og den skal være av 1959-årgang. Men foreløpig er hun forvist til ølboksene i baksetet på kjærestens bil.

Fairlaine-sjåfør Knut Volden (21), også han fra Halden, er mektig stolt av doningen.

- Dette er en sheriffbil, den tøffeste i verden. Se hvor fint den er pyntet, med Wunderbaum og håndjern. Da gjør det ikke noe om setene er litt sprukne. Alt er originalt altså, sier han til NTB.

Rundt 400 kroner regner han med å kjøre bort i bensin i løpet av skjærtorsdag, annen handling blir det ikke verken tid eller penger til.

Lei av bråk

Det synes politiinspektør Leif Rosén i Strömstad er synd.

- De kunne i det minste handle litt, når de først kommer hit og steller i stand så mye bråk, sier Rosén til NTB.

Han er lei av nordmenn som roter og bråker og blir stadig fullere i løpet av dagen. Smekkfull fyllearrest er tradisjon i Strömstad skjærtorsdag.

- Hvor mange vi tauer inn, avhenger av hvor mange politimenn som er på jobb. Her er det nok å ta av, forteller Rosén.

Til tross for flatfyll og gater fulle av glasskår har det ifølge politiinspektøren aldri vært aktuelt å stenge trafikken inn til den ellers så fredelige småbyen like over norskegrensen skjærtorsdag.

- Det er jo blitt en tradisjon dette, at norske og svenske biler kjører rundt i gatene her. Det har de i alle fall gjort så lenge jeg kan huske. Hvorfor det er blitt sånn, vet jeg ikke. Men det er jo helligdag i Norge, og ikke her, så da har vel ikke «raggarna» noe bedre å finne på, tror Rosén.

Sneglefart

Det virker i alle fall som om Østfolds samlede bilpark er i eller på vei til Strømstad. Firehjulinger fra Oslo og Akershus og helt fra indre Telemark bruker fridagen til å kjøre rundt og rundt. De kilometerlange sneglekøene er påskeutfart på sitt verste.

Selv ikke snøstorm og temperaturer ned mot nullpunktet la en demper på årets stemning. Innholdet av utallige ølbokser og flasker med hjemmebrygget, blankt fluidum varmet.

Med varmeapparatet på full guffe går det greit å råne rundt med nedrullede bilvinduer, synes Linda Standerholen.

For litt av vitsen er å se og bli sett - sjekke ut om det er noen barske råner eller lekre raggarbrudar du kunne tenke deg å ha i baksetet, eller vise alle at vindunderet av en Pontiac har fått ny turkis metallic-farge og nye rosa puse-terninger siden skjærtorsdag i fjor.

INVADERT: Skjærtorsdag ble den svenske byen Strömstad invadert av svenske raggere og norske rånere. -Dette er den beste dagen i hele året, kvittrer Linda Staderholen fra baksetet i en 68-modell Ford Fairlane
SHERIFFBIL: Noen liker påske på fjellet, andre liker påske langs asfalterte veier. Knut Volden fra Halden er mektig stolt av bilen sin. -Dette er en sheriffbil, den tøffeste i verden. Se hvor fint den er pyntet, med Wunderbaum og håndjern.
RUSES: Både bilmotoren og jenta ruses når norske rånere inntar Strömstad. For innbyggerne i den svenske småbyen er påsken synonymt med støyende bilmotorer og fulle norske ungdommer.