Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påskefolket på vei hjem i kork mens sola skinner

Finnmark: helikopter «skyter» ned skred langs veiene

PÅSKEKØ ALLEREDE: Bilkø mellom Hokksund og Vestfossen på E 134 i retning Drammen og Oslo tidlig på ettermiddagen første påskedag.
Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
PÅSKEKØ ALLEREDE: Bilkø mellom Hokksund og Vestfossen på E 134 i retning Drammen og Oslo tidlig på ettermiddagen første påskedag. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: i 20-tida er det køer rundt de største byene.

  • Rundt Bergen er det kø langs både nordlige og sørlige rute fra Indre Arna til sentrum samt fra sentrum mot Sotra.
  • Rundt Oslo er det kø på E6, E16 E18 fra alle kanter, i tillegg til hele ring 3. Den saktegående trafikken starter så tidlig som Sollihøgda, Drøbak, Stange og Risør.
  • I Trondheim er det hovedsakelig kø på E6 sørfra og mot Ranheim, samt riksvei 706 mot Brattøra og fylkesvei 6690 mot Elgseter bru.

I tillegg er det kø og saktegående trafikk på en rekke mindre veier.

(Dagbladet): Tross det fineste været i påskefjellet på flere år over det meste av Sør-Norge, har hjemtrafikken startet massivt inn mot Oslo og de store byene.

Tidlig ettermiddag søndag er det allerede saktegående trafikk og tilløp til kø fra Trysil mot Elverum, fra Geilo mot Hønefoss og på E6 fra nord for Lillehammer mot Hamar.

- Fra riksvei 25 fra Trysil har politiet allerede anbefalt omkjøring via Kongsvinger mot Kløfta. Og på riksvei 7 fra Geilo og Hallingdal begynner omveier via Vikersund å bli tatt i bruk, sier trafikkoperatør Jeanette Andresen på Vegsentralen Øst til Dagbladet.

På dette kartet fra Statens vegvesen kan du klikke deg inn og sjekke forholdene på strekningen du skal ut på, uansett hvor i landet.

Og her er tilgjengelige webkameraer.

Finnmark: utløser skred

Søndag er et helikopter i gang med kunstig skredutløsning langs flere veier i Finnmark. På én enkelt strekning har det gått 40 skred.

Det opplyser Statens vegvesen.

- Selv om vi har fått sprengt ned flere skred, er skredfaren fortsatt reell. NGI vurderer den til faregrad 4, sier Kurt Mørk Eriksen, prosjektleder for drift og vedlikehold i Finnmark.

36 skudd

Søndag ble det utløst skred med 36 «skudd» med Daisybell-utstyr fra helikopter på E39 mellom Repvåg og Honningsvåg. På fylkesvei 173 mot Nordvågen er det utløst elleve «skudd».

Eksplosjon av hydrogen og oksygen

En Daisybell er ifølge Vegvesenet en klokkeformet gjenstand som henger under helikopteret, bare noen meter over de løse snømassene.

Den inneholder hydrogen og oksygen, og en gnist antenner en eksplosjon i blandingen mellom disse to gassene. Svake lag i snødekket kollapser under trykket fra eksplosjonen.

Vegvesenet rapporterer om enorme snømengder. Lørdag brukte mannskapene 17 timer på å rydde dem 50 kilometer lange strekningen fra Hønsa til Repvåg på E69, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!