MOT GRENSA: Den russiske presidenten Vladimir Putin, her under en militærøvelse i forrige måned, har forsterket det militær nærværet ved grensa til Urkaina. På andre siden av grensa har pro-russiske opprørere okkupert offentlige bygg i flere byer i det østre Ukraina. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP PHOTO
MOT GRENSA: Den russiske presidenten Vladimir Putin, her under en militærøvelse i forrige måned, har forsterket det militær nærværet ved grensa til Urkaina. På andre siden av grensa har pro-russiske opprørere okkupert offentlige bygg i flere byer i det østre Ukraina. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP PHOTOVis mer

Påskefreden senker seg over Ukraina. Samtidig stabler Putin opp soldater langs grensa

En respons på uroen i nabolandet, sier en talsmann for Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag gjorde ukrainske myndigheter det klart at de midlertidig stanser alle aksjoner mot pro-russiske separatister i den østlige delen av landet.

En talskvinne for den nasjonale sikkerhetstjenesten sa i dag at den aktive delen av «anti-terroroperasjonen» er satt på vent, og hun knytter det til «implementeringen av Geneve-avtalen samt at det er påskeferie», melder The Guardian.

Samtidig bekreftet russerne at det militære nærværet i grenseområdet har blitt trappet opp.

- Russland tar forholdsregler Fra russisk side holdes det imidlertid fast ved at Moskva ikke har noe å gjøre med den pågående situasjonen i Øst-Ukraina å gjøre.

- Vi har tropper i forskjellige regioner og det finnes tropper nær den ukrainske grensen. Noen er utplassert der fra før, mens andre har blitt sendt dit som forsterkninger i lys av situasjonen i landet, sa talsperson for president Putin, Dmitrij Peskov, til kanalen Rossija-1.

Dermed går russiske myndigheter bort fra den tidligere forklaringen om at styrkene er sendt til grensen som del av en større militærøvelse.

Peskov framholdt at nabolandet har vært rammet av et «militærkupp», og at det er helt naturlig at Russland tar sine forholdsregler.

- Unnskyld meg, Ukraina er et land der det nettopp har vært militærkupp, så selvfølgelig vil ethvert land ta forholdsregler for å sikre seg selv, sa Putins talsmann.

Frykter utviklingen Avtalen mellom USA, EU, Russland og Ukraina som ble inngått i Geneve torsdag, sier blant annet at ulovlige opprørsgrupper skal avvæpnes, okkuperte bygninger må gis tilbake, og opprørere som ikke har begått alvorlig kriminalitet skal gis amnesti.

Likefullt har pro-russiske opprørsgrupper nektet å legge ned sine våpen og forlate okkuperte bygg.

Og mens Russland sender soldater til grensa, uroet over situasjonen i Ukraina, har flere østeuropeiske Nato-medlemsland som Polen og de baltiske landene uttrykt bekymring over utviklingen - etter at først Krim-halvøya ble annektert av Russland i mars, og nå med den omfattende uroen i Øst-Ukraina.

Frykten er stor for at Russland på sikt vil framsette krav også overfor andre nærliggende land.

SAMMENSTØT: Ukrainske soldater går i klinsj med pro-russiske demonstranter utenfor byen Kramatorsk øst i Ukraina onsdag denne uka. Foto: Marko Djurica / REUTERS
SAMMENSTØT: Ukrainske soldater går i klinsj med pro-russiske demonstranter utenfor byen Kramatorsk øst i Ukraina onsdag denne uka. Foto: Marko Djurica / REUTERS Vis mer

Fredag bekreftet Forsvarsdepartementet at to norske krigsskip settes inn av Nato i farvannet utenfor Baltikum, som en reaksjon på krisen i Ukraina.

- De to skipene er satt inn i Natos stående minerydderstyrke som planlagt. Styrken skal nå, sammen med andre allierte tiltak, bidra til å berolige baltiske og andre østlige medlemsland i alliansen, opplyste Forsvarsdepartementet til Dagbladet i går.

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa i forkant av møtet i Geneve at Nato vil styrke sitt nærvær utenfor Baltikum, for å vise alliansens enhet og solidaritet med det enkelte medlemsland.