KAN STAMME FRA BARNEARBEID: Produsentene mangler rutiner for å kontrollere plantasjene de kjøper kakao fra. Foto: Mette Møller/Dagbladet
KAN STAMME FRA BARNEARBEID: Produsentene mangler rutiner for å kontrollere plantasjene de kjøper kakao fra. Foto: Mette Møller/DagbladetVis mer

Påskegodtet kan være laget av barnearbeidere

Produsentene har ikke kontroll på plantasjene de kjøper kakao fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjokoladen i påskeegget ditt kan være laget av barnearbeidere som jobber med farlige kjemikalier.
Det kommer fram i en ny rapport som er utarbeidet av svenske Swedwatch.

Barnearbeid
De publiserte en lignende rapport for tre år siden om forholdene på kakaoplantasjer i Ghana og på Elfenbenskysten. Der kom det fram at barnearbeid, tvangsarbeid og farlig bruk av kjemikalier var et problem.

Nå, tre år senere mangler fortsatt produsentene Nestlé og Cloetta-Fazer rutiner for å sjekke arbeidsforholdene på plantasjene.
Heller ikke Kraft Foods, som står bak Freia, kontrollerer sine innkjøp, men de har siden 2007 kjøpt en viss mengde kakao som er klarert av Rainforest Alliance ifølge rapporten.

Mangler kontroll
Denne rapporten fra SwedWatch kritiserer sjokoladeprodusentene for manglende kontrollvirksomhet.

- Problemstillingen har vært kjent i Nidar og Freia, nå Kraft Foods, i ti år. Forholdene er blitt påpekt, men etter min mening er det ingen tegn til bedring, sier journalist og forfatter Simen Sætre til Nrk.no.

Han reiste til Elfenbenskysten i 2003 for å snakke med barnearbeidere og har skrevet Den lille stygge sjokoladeboka i ettertid.
Sætre sier til Nrk at norske forbrukere bør vite om at barnearbeidere står bak sjokoladen de spiser.