Påskegodtet kan være laget av barnearbeidere

Produsentene har ikke kontroll på plantasjene de kjøper kakao fra.

KAN STAMME FRA BARNEARBEID: Produsentene mangler rutiner for å kontrollere plantasjene de kjøper kakao fra. Foto: Mette Møller/Dagbladet
KAN STAMME FRA BARNEARBEID: Produsentene mangler rutiner for å kontrollere plantasjene de kjøper kakao fra. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjokoladen i påskeegget ditt kan være laget av barnearbeidere som jobber med farlige kjemikalier. Det kommer fram i en ny rapport som er utarbeidet av svenske Swedwatch.

BarnearbeidDe publiserte en lignende rapport for tre år siden om forholdene på kakaoplantasjer i Ghana og på Elfenbenskysten. Der kom det fram at barnearbeid, tvangsarbeid og farlig bruk av kjemikalier var et problem.

Nå, tre år senere mangler fortsatt produsentene Nestlé og Cloetta-Fazer rutiner for å sjekke arbeidsforholdene på plantasjene. Heller ikke Kraft Foods, som står bak Freia, kontrollerer sine innkjøp, men de har siden 2007 kjøpt en viss mengde kakao som er klarert av Rainforest Alliance ifølge rapporten.

Mangler kontrollDenne rapporten fra SwedWatch kritiserer sjokoladeprodusentene for manglende kontrollvirksomhet.

- Problemstillingen har vært kjent i Nidar og Freia, nå Kraft Foods, i ti år. Forholdene er blitt påpekt, men etter min mening er det ingen tegn til bedring, sier journalist og forfatter Simen Sætre til Nrk.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer