Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påskekrim i olje

Forvent ramaskrik når regjeringen Stoltenberg begynner avviklingen av forgjengerens etterlatte maktposisjoner i styrer og verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avgåtte Bondevikregjeringen var helt rå til å plassere sine ideologiske trosfeller i verv og ombud. Praksisen er synlig gjennom hele fireårsperioden, men akselererte mot slutten da meningsmålingene varslet en høyst reell fare for tap ved det kommende valget. Men kritikken var mild. Forklaringen er selvfølgelig at de heftigste kritikerne av det de en gang kalte Arbeiderpartiets maktovergrep, nå selv benyttet sjansen til å plassere sine egne.

Denne våren er den rødgrønne regjeringens første generalforsamlingssesong, med de gamle kritikerne tilbake i opposisjon. Jeg har ikke større tiltro til de som falt for fristelsen til å sette en ny standard da de hadde makta, enn at vi kan vente å høre ramaskrik når regjeringen Stoltenberg begynner avviklingen av forgjengerens etterlatte maktposisjoner i styrer og verv.Dagens Næringsliv skrev forleden at sentrale politikere i Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti irriterer seg over administrerende direktør Eivind Reiten i Norsk Hydro for hans manglende vilje til å satse i Norge. DNs kilder vil at staten som er største eier i Hydro, men i minoritet, skal la Arnstad etterfølge Borger A. Lenth som faller for aldersgrensen.

Arnstad var oljeminister i Bondeviks sentrumsregjering, og påtenkt som oljeminister i den rødgrønne. Hun valgte i stedet å flytte hjem til Skatval med sønnen August. Arnstads oppdrag i Hydro-styret skulle være å holde sin tidligere partikollega Reiten i ørene, og instruere ham i samfunnsansvar. Det er et oppdrag jeg tror Marit Arnstad vil betakke seg for. Men det er et annet styreverv som peker seg ut med et helt annet positivt oppdrag. Styreleder Jannik Lindbæk i Statoil er 67 år, og han har en stygg flekk på sitt rulleblad. Lindbæk tok over etter Leif Terje Løddesøl som måtte gå av sammen med direktør Olav Fjell på grunn av håndteringen av korrupsjonsskandalen i Statoils Iran-engasjement. Lindbæk instruerte Inge K. Hansen som var blitt konstituert direktør, om å starte fusjonsforhandlinger med Norsk Hydros Eivind Reiten, uten å informere oljeminister Einar Steensnæs som da forvaltet statens eierandel i Statoil på 70 prosent.

Steensnæs kunne ha risikert å bli stilt ovefor et ferdigforhandlet fusjonskupp som han ikke kunne stanse selv om han ville, fordi storebror Høyre ville støttet fusjonen i regjeringen.Hydro hadde vært motstander av fusjon fordi Staoil er storebror, men situasjonen var helt spesiell siden Olav Fjell hadde ledet Statoil inn i en krise. Akkurat da sto selskapet svakere enn noen gang tidligere i sin historie. Det er påfallende at Lindbæk skulle velge akkurat dette øyeblikket til sitt trekk bak ryggen på statsråden. Til tross for at Statoil er størst, ville Eivind Reiten helt klart seilt opp som administrerende direktør i et fusjonert selskap. Fusjonen ville fått preg av at lillebror Hydro tok over storebror Statoil.

Eller sagt på en annen måte: Hydro som alltid har vært Høyres favoritt, hadde endelig fått overtaket på Statoil som er Arbeiderpartiets, og Senterpartiets, ektefødte barn. Dette er den virkelig lange linjen i norsk oljepolitikk.Jannik Lindbæk fikk fortsette som styreleder i Statoil. Han må ha hatt mektige beskyttere. Det er aldri blitt helt avklart om ringreven Reiten informerte sin storeier som er Næringsdepartementet der Høyres Ansgar Gabrielsen satt, om fusjonssamtalene. Det gir perspektiv med flukt om Gabrielsen var informert, men ikke Steensnæs.

Hydro og Statoil konkurrerer i disse dager om å bli med russiske Gazprom på det enorme gassfeltet Shtockman. Avgjørelsen faller om noen dager. Mye kan tyde på russerne vil at Statoil og Hydro skal samarbeide om en eventuell norsk andel. Det kan skje gjennom å etablere et felles, nytt selskap. Et slikt samarbeid kan gi nytt liv til tanken på å fusjonere de to selskapene. Med Helge Lund i Statoil vil det i tilfelle ikke kunne skje som et Hydro-raid. Lund framstår stadig tydeligere som Reitens likemann, og mye tyder på at Lund kommuniserer enda litt bedre med jevnaldringene Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre enn Eivind Reiten gjør.Uansett hvordan dette forholder seg, vil den rødgrønne regjeringen sove tryggere om natta dersom Marit Arnstad leder Statoils styre, og ikke Jannik Lindbæk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling