Påskeopprør truer KrF

Et gryende påskeopprør brer seg blant KrFs kjernevelgere etter utnevnelsen av Gunnar Stålsett som ny Oslo-biskop. Gir kirkeminister Jon Lilletun opprørsprestene i Vestfold og Kautokeino sparken, er det saken som kan utløse det store opprøret i KrF-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er inntrykket Dagbladet sitter igjen med etter en omfattende ringerunde i KrF-Norge.

Reaksjonene levner liten tvil om at tålegrensen er nådd. Nå venter KrFs grunnfjell i spenning på hva Lilletun vil gjøre med de to stridsprestene Asle Dingstad og Olav Berg Lyngmo.

Til nå har kirkeministeren vegret seg for å ta en avgjørelse. Det høster storm om han bestemmer seg for å frata dem kappe og krage:

- Når kirkeministeren utnevner en biskop uten basis i KrFs grunnfjell og like etter kanskje avskjediger to som virkelig har det, da er det en viktig prøvestein. Partiet er i en veldig uavklart situasjon. Reaksjonene vil komme, men hvordan de vil arte seg er vanskelig å spå, sier generalsekretær i Den norske lutherske Indremisjonsselskap, Arnfinn Skaaheim.

I spenning

- Vi har fått henvendelser fra enkeltmedlemmer som snakker om opprør etter Stålsett-utnevnelsen, sier landsstyrerepresentant i Hordaland, Vilgerd Storseth Husa.

Hun tror imidlertid saken mot Dingstad og Berg Lyngmo blir vanskeligere for KrF enn Stålsett-utnevnelsen.

- Dette er en sak alle i KrF følger med på og venter spent på avklaringen av, sier Husa.

Verken Husa eller andre i landsstyret har kritiske bemerkninger til måten partiledelsen har taklet bispeutnevnelsen på. Innenfor partiapparatet sluttes det lojalt opp om Lilletun, Svarstad Haugland og Bondevik.

Påskeopprør

Redaktør i den kristenkonservative avisa Dagen, Finn Jarle Sæle, mener det er et gryende påskeopprør blant kristenfolket på Vestlandet. Før helga ble avisa nedringt av lesere som var blitt bedt om å si sin mening om Stålsett-saken.

- Partiledelsen har skapt et inntrykk av at man kan inngå kompromisser om det meste.

Men det finnes en grense for hvor mye som vil bli tålt, sier han.

Sæle tror kirkeminister Jon Lilletun har brukt opp sjarmkvoten sin:

- Behandlingen av Dingstad og Berg Lyngmo kommer til å utløse et sterkt engasjement. En ting er å tilsette en biskop som ikke står på Skriften. En helt annen ting er å hive ut de som står på den, sier Sæle.

Leif Wellerop, norsk representant for den internasjonale kristne ambassade i Jerusalem, sier det slik:

- Det kristen-Norge venter på er om Lilletun svikter opprørsprestene eller ikke. Gjør han det, vil sterke reaksjoner komme.

Bedehus-uro

Leder i forkynner- og lederringen på Vestlandet, Johannes Leikvoll, utdyper de andres bekymringer og bekrefter at det er stor uro blant bedehusfolket.

- Men utviklingen i KrF diskuteres foreløpig i det stille, sier han og understreker at han skjønner at partiet ikke kan få gjennomslag for alt i en koalisjonsregjering. Men utålmodigheten sprer seg i hans kretser.

- Jeg har forståelse for at de går litt forsiktig fram for å bli sittende med makta. Det er likevel et spørsmål hvor lenge de kan bli sittende når de skal forvalte partnerskapsloven og likestillingsloven. Dessuten regner jeg med å bli spart for biskoper som forsvarer homofili når vi har en regjering der Kjell Magne Bondevik er statsminister og Jon Lilletun kirkeminister, sier Johannes Leikvoll.