BER FOLK TA DET ROLIG: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen, her inn i Vegtrafikksentralen Øst i Oslo.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BER FOLK TA DET ROLIG: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen, her inn i Vegtrafikksentralen Øst i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Påsketrafikken tar liv: 153 skadde og fem drepte i fjor

Se Vegdirektørens råd for å kjøre trygt til påskefjellet og hytta!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fjorårets påsketrafikk kostet fem personer livet, 17 ble hardt skadd og 153 ble lettere skadd i 107 ulykker. Det viser tall utarbeidet av Vegdirektoratet etter forespørsel fra Dagbladet.

Dette er en oppgang fra 2011, da fire døde, 21 ble hardt skadd og 135 ble lettere skadet i 111 ulykker i påsketrafikken.

Ukjente veier Nå advarer Vegdirektoratet bilister mot utfarten som starter denne uka.

- Folk må unngå å ha dårlig tid, slik at de foretar hasardiøse forbikjøringer og kjører uforsiktig på veier de ikke er godt kjent på, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til Dagbladet.

Totalt mistet 46 personer livet og 1600 ble skadd i påsketrafikken i 2004 til 2012. Vegdirektoratet er fornøyde med at de totale ulykkestallene på norske veier synker, men nedgangen i påsketrafikken er ikke like kraftig som resten av året. Faktisk var det en oppgang i antall dødsfall og ulykker i fjor.

- Uansett hvor du kjører må du tilpasse farten etter forholdene. De fleste påskeulykkene er typiske utforkjøringer. Forbikjøringer i tett trafikk fører ofte til påkjøring bakfra eller utforkjøring, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Sikkerhet på veien Hvert år skjer det rundt hundre ulykker på påskeveiene. Flere av dem krever liv. Å kjøre fornuftig er det viktigste man kan gjøre for å unngå uhell. Mange kjører på veger som de ikke er vant til å kjøre på og dette gjør forbikjøringer ekstra farlig.

Vegdirektoratet har følgende råd til bilister:

KLAR NEDGANG: Fra 2004 til i dag har antallet påskeulykker i trafikken sunket kraftig. PS! For 2009 og 2010 var det bare tall på antallet som mistet livet tilgjengelig.  Grafikk: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
KLAR NEDGANG: Fra 2004 til i dag har antallet påskeulykker i trafikken sunket kraftig. PS! For 2009 og 2010 var det bare tall på antallet som mistet livet tilgjengelig. Grafikk: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet Vis mer

• Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
• Kjøre etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
• Bruk sikkerhetsbelte!
• Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
• Stopp og sov hvis du blir trøtt!

Kjører du på fjellet og utenfor allfarvei bør du:
• Undersøke om det er vinterstengte veger eller andre hindringer på strekningen du skal kjøre
• Sørge for at bilen er riktig skodd for alle vinterforhold, ta gjerne med kjettinger
• Kontrollere at du har nok drivstoff og spylervæske
• Ha lykt, slepetau og spade lett tilgjenglig i bilen
• Varme klær og fottøy bør være lett tilgjengelig i bilen
• Ha med refleksvest — og bruk den dersom du må ut av bilen

TETT TRAFIKK: Trafikkulykke i Nipetunnelen i Lindås. Lange køer i begge retninger og glatt i veibanen. Foto: Scanpix
TETT TRAFIKK: Trafikkulykke i Nipetunnelen i Lindås. Lange køer i begge retninger og glatt i veibanen. Foto: Scanpix Vis mer