SNØSKREDFARE: Påsketurister i Nord-Norge bør være på vakt for snøskred. Illustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
SNØSKREDFARE: Påsketurister i Nord-Norge bør være på vakt for snøskred. Illustrasjonsfoto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

Påsketur i Nord-Norge? Se opp for snøskred

Betydelig snøskredfare flere steder i Troms, Narvik og Svartis-regionen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I landet utenom Nord-Norge er faren for snøskred moderat, skriver NTB.

De fleste stedene med snøskredfare er områder i høyfjellet med fersk, vindtransportert snø. Skred kan da løsne i bratte lesider og fordypninger som har blitt fylt med snø.

Problemet begrenser seg ofte til leområder skapt av terrenget og kan ofte gjenkjennes på vindformasjoner i snøoverflaten og skytende sprekker når man trår på snøen med ski.
Den vindtransporterte snøen stabiliserer seg imidlertid relativt hurtig, vanligvis i løpet av noen dager.

- Flakskred på grunn av fokksnø håndteres best ved å gjenkjenne og unngå områder der det finnes og vente til denne har stabilisert seg, sier varslingsleder Markus Landrø i NVE.

I tillegg er det fare for våte skred som følge av temperaturstigning med regn eller sterk sol i Sør-Norge.

Skredene er som regel små, men de kan øke betydelig i masse i store, bratte heng. De løsner som regel i brattere terreng enn 40 grader og i nærheten av klipper. På solskinnsdager er det derfor tryggest å unngå sørsider der sola står på over lang tid.
NTB