Påskevær i nord

...mens i sørover er ikke værutsiktene lystige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets påske er værmessig sett en uke for sent ute - i hvert fall i sør. Værutsiktene for neste uke er ikke lystige. Et lavtrykk er ventet inn over Sør- og Midt-Norge lørdag.

- I løpet av lørdagen vil høytrykket trekke seg gradvis vekk. Vi får sørøstlig kuling utsatte steder med litt regn i lavlandet og snø i fjellet. Men nord for Dovre blir det stort sett pent vær, opplyser vakthavende meteorolog Sofia Windjusveen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Søndag beveger nedbøren seg videre nordover, og Sør-Norge sør for Stad og Dovre får kuling utsatte steder, regn i lavlandet og snø i fjellet. Mest nedbør i sør. Resten av landet får pent vær, og Nord-Norge kan vente seg både høye temperaturer og masse sol.

Neste uke

For perioden mandag til og med onsdag neste uke preges Sør-Norge av lavtrykksaktivitet, og det blir en ustabil værtype med nedbør av og til. I Nord-Norge blir det fralandsvind og stort sett pent vær.

Men selv om ikke årets påskevær blir like flott som fjorårets drømmepåske, vil det kunne bli solgløtt og fersk nysnø for fjellfolket i sør. Men værtypen er altså ustabil.

Værutsiktene for siste del av påsken er fortsatt usikre. Mest sannsynlig blir det en skiftende værtype.

Den ventede værutviklingen vil trolig føre til økt snøskredfare i sørlige og østlige fjelltrakter i Sør-Norge. Skred vil kunne utløses ved en liten tilleggsbelastning i bratte skråninger, som skiløping eller snøscooterkjøring. Enkelte store naturlige skred kan forekomme.

Rekordtemperatur

Månedstemperaturen i mars var høyere enn normalen i hele landet, og ved stasjonene i Arktis var temperaturen rekordhøy. Jan Mayen registrerte en månedsmiddeltemperatur på -0.8 grader celsius, som er 5,3 grader over normalen. Dette er den høyeste middeltemperaturen for mars siden målingene startet i 1921.

Månedsmiddeltemperaturen på Bjørnøya var 6,2 grader over normalen og på Svalbard lufthavn hele 8,0 grader høyere enn normalt.

Månedsmiddeltemperaturen for fastlands-Norge var 2,4 grader høyere enn normalen i mars. Måneden ble dermed den 11. varmeste mars måned siden Meteorologisk institutt startet sine målinger i 1867. Store deler av landet fikk mindre nedbør enn normalt.

(NTB)

NORD: Men nord for Dovre blir det stort sett pent vær, melder meteorologene.
SØR: Et lavtrykk er ventet inn over Sør- og Midt-Norge lørdag.