Pass bedre på hjertet ditt

Nå rammer hjertelidelser like ofte kvinner som menn, men kvinnene er ikke så flinke til å kjenne symptomene. Ofte får de også dårligere hjelp. Uansett kjønn: Det gjelder å passe bedre på hjertet ditt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Test hjertet ditt her!

Hjerteinfarkt og angina er ikke bare den middelaldrende mannens problem. Hjertesykdom rammer nå i like stor grad kvinner, men kvinner rammes gjerne ti år seinere i livet.

Syke kvinner blir ofte oversett, fordi symptomene er annerledes enn hos menn. Verken leger eller kvinnene selv tenker hjertesykdom når smertene kommer.

- Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken hos kvinner, sier avdelingsoverlege Tone Nerdrum ved hjertemedisinsk avdeling på Aker sykehus i Oslo. Hun mener kvinner må lære seg symptomene på hjertesykdom. Og legene må lære seg å lytte til hva kvinner sier. Erfaringer viser at kvinner har lettere for å overse og bortforklare symptomene på hjertesykdom, og at de er mer vage i sin beskrivelse.

Feiltolker

- Det hender at kvinner blir innlagt på kirurgisk avdeling for magesmerter - og så viser det seg at de har et akutt infarkt. Kommunikasjon er viktig, understreker avdelingsoverlege Tone Nerdrum og fortsetter:

- Vi tror også at fibromyalgi er blitt en diagnose som lett settes på kvinner som egentlig har hjertelidelser.

- De klassiske symptomene ved angina (hjertekrampe) og infarkt er sterke, klemmende smerter i brystet eller tung pust, som kommer ved anstrengelser. Kvinner feiltolker dette ofte som dårlig kondisjon. I tillegg kan kvinner ha smerter når de hviler, og det kan være psykiske belastninger som utløser smertene.

Hjertespesialisten mener metodene for å stille diagnosen, ofte ikke er så godt tilpasset kvinner.

Skruller

Synet på kvinner og hjerte- og karsykdommer har heldigvis endret seg de seinere årene.

- På begynnelsen av 80-tallet ble kvinner med brystsmerter der vi ikke fant noe, kalt for skruller. Det ville ikke ha skjedd i dag, mener Nerdrum. Hun kjenner likevel til to stygge tilfeller med hjertesyke kvinner som ikke ble trodd:

En kvinne i 30-årene kollapset på T-banen i Oslo. Hun ble tatt for å være narkoman, men viste seg å ha hjerteinfarkt. En annen kvinne, i 40-årene, kontaktet fortvilet legevakta fordi hun hadde så sterke brystsmerter. Hun ble ikke trodd, seinere gjennomgikk den samme kvinnen en hjertetransplantasjon, forteller hjertespesialisten.

Menns vaner

Stadig flere kvinner rammes av hjertesykdommer. De adopterer menns dårlige vaner på alle felt. Norske kvinner ligger på verdenstoppen i røyking, og det straffer seg. Hjertesykdom er livsstilssykdom, selv om arv også spiller inn, sier doktor Nerdrum.

<B>OVERLEGE :</B> Tone Nerdrum.