Pass deg - det blir en flått sommer

Forskerne frykter en flått-sommer på grunn av den milde vinteren. Særlig Sørlandet kan igjen bli invadert av den farlige flåtten, men varmere klima fører den også lenger nordover og inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flåtten har tradisjonelt hatt tilhold langs kysten i Sør-Norge. Forskere fra Folkehelsa i Oslo og Telelab i Skien forbereder nå turer til områder i Telemark og Agder-fylkene for å kartlegge hvor omfattende spredningen og omfanget av flått-invasjonen vil bli.

- Først da kan vi fastslå med nøyaktige tall hvordan denne sommeren vil bli, men mye tyder på at de har hatt en bra overvintring, sier insektforsker Reidar Mehl ved Folkehelsa til Dagbladet.

Kan være dødelig

Flåttsykdommene kan gi alvorlige hjernebetennelser, i ekstreme tilfeller kan de være dødelige.

I fjor fikk innbyggerne i Langangen i Telemark et bevis på hvor farlig flåtten kan være. Da ble en 14 dager gammel elgkalv funnet kraftig angrepet av flått. Dyret døde seinere med symptomer som minnet sterkt om sauesykdommen sjodogg. Dette dyreviruset har flått som smittekilde.

Vaksiner

Svenskene har i en årrekke vært plaget av alvorlige flåttsykdommer, og vil i høst prøve ut to nye typer vaksine på 10000 frivillige i Kalmar, Blekinge og Stockholm. Hensikten med den storstilte vaksineringen er å få samlet inn ytterligere informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer