Pass deg - det blir en flått sommer

Forskerne frykter en flått-sommer på grunn av den milde vinteren. Særlig Sørlandet kan igjen bli invadert av den farlige flåtten, men varmere klima fører den også lenger nordover og inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flåtten har tradisjonelt hatt tilhold langs kysten i Sør-Norge. Forskere fra Folkehelsa i Oslo og Telelab i Skien forbereder nå turer til områder i Telemark og Agder-fylkene for å kartlegge hvor omfattende spredningen og omfanget av flått-invasjonen vil bli.

- Først da kan vi fastslå med nøyaktige tall hvordan denne sommeren vil bli, men mye tyder på at de har hatt en bra overvintring, sier insektforsker Reidar Mehl ved Folkehelsa til Dagbladet.

Kan være dødelig

Flåttsykdommene kan gi alvorlige hjernebetennelser, i ekstreme tilfeller kan de være dødelige.

I fjor fikk innbyggerne i Langangen i Telemark et bevis på hvor farlig flåtten kan være. Da ble en 14 dager gammel elgkalv funnet kraftig angrepet av flått. Dyret døde seinere med symptomer som minnet sterkt om sauesykdommen sjodogg. Dette dyreviruset har flått som smittekilde.

Vaksiner

Svenskene har i en årrekke vært plaget av alvorlige flåttsykdommer, og vil i høst prøve ut to nye typer vaksine på 10000 frivillige i Kalmar, Blekinge og Stockholm. Hensikten med den storstilte vaksineringen er å få samlet inn ytterligere informasjon.

Den ene vaksinen er av den tradisjonelle typen, den andre en europeisk variant av en ny amerikansk vaksine.

- Det har hittil ikke vært satt i gang noen vaksinering i Norge, men det er et prosjekt på gang, sier Andrew Jenkins ved Telelab i Skien.

FARLIG FLÅTT: Dette monsterkrypet kan være dødlig. Nå har den hatt en god overvintring, og er klar for sommeren.