FARTSFELLE: Det er fort gjort å rase forbi denne tilhengeren når ikke GPS-en sier i fra at den står der. Det kunne 205 bilister oppleve 11. oktober i år. Foto: Ulf Nilsson Mimbild AB
FARTSFELLE: Det er fort gjort å rase forbi denne tilhengeren når ikke GPS-en sier i fra at den står der. Det kunne 205 bilister oppleve 11. oktober i år. Foto: Ulf Nilsson Mimbild ABVis mer

Pass deg for denne!

Tok 205 fartssyndere på én dag - nå skal den mobile fotoboksen plasseres på nytt ved svenskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den mobile fotoboksen ble plassert i 30-sona forbi Eda Tollstasjon ved grenseovergangen mot Eidskog 11. oktober kjørte 205 bilister på seg mellom 2000 og 4000 kroner i bot.

De 205 bilistene var blant 648 kontrollerte, og en så høy andel fartssyndere gjør at svenskene kommer til å komme tilbake med den mobile fotoboksen, melder Glomdalen.no.

Satser mobilt - Ja, det er helt sikkert at den vil bli brukt mer ved tollstasjonen i Eda. Den store fordelen med mobile fotobokser er at de kan plasseres der vi ser det er problemer med å overholde farten, sier Håkan Erisson, som er sjef for trafikkpolitiet i Värmland, til lokalavisa.

Eriksson vil ikke røpe når de blir å plassere den mobile fotoboksen der igjen, men opplyser at det uansett varsles med skilt også når mobile fotobokser brukes.

Foreløpig har politiet i Värmland bare en mobil fotoboks, men ifølge NRK Østfold vil svensk politi få over 20 til.

Den flyttbare fotoboksen er helt lik de som står fastplassert ved veiene i Sverige, bare at det går an å frakte de rundt på en tilhenger.

Skulle du få lyst til å bare ta med deg hengeren får du uansett bot siden bildet blir sendt trådløst med en gang det er tatt.

En belastning for Norge Men de flyttbare fotoboksene er så effektive at de blir en belastning for norsk politi, siden de forskjellige politidistrikene har oppgaven med å innkalle fartssynderen for å få tatt kopi av førerkortet.

- Ja, det ble mye på en gang, erkjenner trafikkansvarlig Gudmund Haagensen ved Eidskog lensmannskontor til Glomdalen.

OVERVÅKER TRAFIKKEN: Her tas fartssynderne. Foto: Kenneth Paulsson
OVERVÅKER TRAFIKKEN: Her tas fartssynderne. Foto: Kenneth Paulsson Vis mer

Han opplyser at han ikke har hørt planer om å innføre mobile fotobokser i Norge, men at «når svenskene har prøvd ut noe nytt, pleier gjerne vi å følge etter».

- Ingen planer om det samme Politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet opplyser til Dagbladet at de følger godt med på det svenskene driver med:

- Vi kjenner godt til konseptet og blir orientert om utviklingen, men vi har foreløpig ingen planer om å innføre det med det første. Den type kontroll utfører vi via politikontroll med laser, der vi gir ut bøter umiddelbart, sier Guttormsen.

- Man skal uansett varslet med skilt, og da blir det som et fast kontrollpunkt. Men vi har god dialog med svenskene og vi kjenner hverandre godt. Vi holder oss orientert med utviklingen og erfaringene de gjør seg, fortsetter han.

Guttormsen understreker at de stadig vurderer det og at de har sett på det, men at det ikke er noe tema ved det første.

INGEN PLANER: Politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet opplyser at de følger godt med på svenskene, men har foreløpig ingen planer om å innføre mobile fotobokser med det første. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
INGEN PLANER: Politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet opplyser at de følger godt med på svenskene, men har foreløpig ingen planer om å innføre mobile fotobokser med det første. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer