Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pass deg for dette

Ifølge psykiatriprofessor Atle Roness gjør følgende personlige trekk at noen er mer utsatt for utbrenthet enn andre:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Du har urealistiske mål

Unaturlig høye ambisjoner er et vanlig trekk ved arbeidstakere som blir utbrent. Uansett hvor godt du utfører arbeidet, føler du hele tida at det ikke er godt nok. Målsettingen står ikke i et realistisk forhold til hva du faktisk får utført.

2. Du har lav selvfølelse

Lavt selvbilde og dårlig selvtillit er et kjennetegn ved mange som brenner seg ut. Dersom du er en av disse, trenger du positive tilbakemeldinger for å trives i jobben. Uteblir bekreftelsene, skal det ikke mye til før du begynner å slite.

3. Oppriktig engasjement

Dersom du ikke brenner for arbeidet ditt, brenner du heller ikke ut. Selv om engasjement er vel og bra, kan engasjementet av og til ta overhånd.

4. Dårlig mestringsevne

Mennesker har ulik mestringsevne. Hvordan du takler problemer og motgang har svært mye å si for hvor mye du tåler før smellen kommer. Dersom du for eksempel løser problemene ved for eksempel å ty til alkohol eller medikamenter, skyver du bare problemene foran deg.

5. Manglende kompetanse

Å bli pålagt arbeidsoppgaver man ikke har kompetanse til å utføre, er en annen vanlig årsak til at folk «bruker seg opp». Dersom du i tillegg ikke får veiledning av arbeidslederen din, blir følelsen av å ikke klare å gjøre jobben ytterligere forsterket.

6. Manglende erfaring

Unge mennesker brenner seg i større grad ut enn eldre. Dette har en sammenheng med at eldre arbeidstakere har mer erfaring og er flinkere til å sette grenser. I tillegg vet eldre arbeidstakere hva de går til. Svært mange unge arbeidstakere får et realitetssjokk i sitt første møte med arbeidslivet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media