- Folk kan rett og slett få panikk fordi insektet er så vanskelig å få vekk. Opptil 70 fluer har angrepet en person på én gang, sier insektforsker Reidar Mehl ved Statens institutt for folkehelse.
Klorer seg fast
Det opptil én centimeter store insektet kan opptre i store svermer. Når flua lander på sitt offer, klorer det seg fast i dagevis med skarpe klør, kaster vingene og kryper oppover mot hodet der den borer seg inn i huden for å suge blod.
Folk som er angrepet av hjortelusflua, har i ren desperasjon kastet klærne for å bli kvitt skapningen. Flua er vanskelig å bli kvitt.
Mennesker som reagerer på giften kan få riktig stygge stikkmerker.
Elgen har skylda
Hjortelusflua sprer seg raskt i Skandinavia. Den store elgbestanden regnes som én av årsakene til framveksten.
Forskerne beroliger med at hjortelusflua sannsynligvis ikke sprer virus og farlige bakterier slik flåtten gjør.
Den første norske registreringen av hjortelusflua ble gjort i Halden i 1983. Deretter har insektet langsomt tatt tilhold i norsk natur og har til nå ført en anonym tilværelse. Men i 1998 eksploderte bestanden. I fjor spredte flua seg i retning Oslo, og det ble observert svært mange insekter i Østmarka. I fjor ble insektet observert i skogsområdene i Nordmarka. Den er også observert i Akershus og på Hurum i Buskerud. Folkehelsa frykter at insektet er på full fart mot Sørlandet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger