- Pass deg for hva du sier

- Pass deg for hva du sier når du setter deg, sa professor Victor D. Norman da han overleverte kontornøklene til Norges nye arbeids- og administrasjonsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondeviks eksperiment med å hente inn fagmannen Victor D. Norman til en tung regjeringspost varte i to og et halvt år. I dag meddelte den omstridte økonomiprofessoren at han går tilbake til studentene sine i Bergen.

- Det var voldsomt tøft når det sto på, spesielt fordi mye av kritikken føltes urettferdig sier Norman til NTB.

- Men det har altså ikke noe å gjøre med min avgang, legger han til.

Normans offisielle begrunnelse er at han ønsker seg tilbake til professoratet og stillingen som rektor ved Norges Handelshøyskole.

Verken storm eller kritikk over utflytting av tilsyn, overdreven pengebruk på middager og fagbevegelsens sinne over forslaget om flere midlertidige ansettelser - skal ha påvirket beslutningen.

- Da jeg gikk med i regjeringen, var jeg innstilt på kritikk. Det har jeg da også fått. Men det er bare én grunn til at jeg går av, og det er at jeg vil tilbake til faget, sier Norman.

Normans etterfølger

Den nye arbeids- og administrasjonsministeren er høyremannen Morten Andreas Meyer. Så seint som fram til oktober i fjor var han statssekretær hos kommunalminister Erna Solberg. I dag fikk Meyer overlevert nøkkelen til Normans gamle kontor. Sammen med nøkkelkortet fikk han følgende råd fra Norman:

- Pass deg for hva du sier når du setter deg!

Det rådet fulgte en politisk korrekt Meyer i de neste minuttene. Programerklæringen inneholdt lite sprengstoff; han vil legge vekt på en konstruktiv dialog med fagbevegelsen, han vil ikke mene noe om pensjonsspørsmålet i vårens lønnsforhandlinger før det eventuelt kommer en henvendelse fra partene i arbeidslivet og han vil legge vekt på arbeidet med et inkluderende arbeidsliv.

- Forskjellige

Meyer mener at hans bakgrunn gir ham et annet ståsted som statsråd enn det forgjengeren Norman hadde.

- Vi er nok litt forskjellige som typer. Jeg gikk ut i arbeidslivet som 18-åring og har siden vært der. Norman ble professor i ung alder. Det har nok preget oss på forskjellig vis. Samtidig er vi Høyre-medlemmer begge to, sa Meyer under den seremonielle nøkkeloverrekkelsen på statsrådens kontor.

- Jeg er dialogorientert, uten at det alltid betyr at jeg søker konsensus for enhver pris. Jeg håper å bli oppfattet som ryddig og lyttende. Og jeg vil basere beslutningene på kunnskap, sier 44-åringen fra Hamar.

Norman beskriver sin etterfølger som en politiker med meningers mot.

- Den beskrivelsen passer like godt på deg, svarte Meyer før han tok plass i statsrådsstolen.

(NTB)

GA FRA SEG NØKKEL: Morten Andreas Meyer er Norges nye arbeids- og administrasjonsminister.