Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pass deg for juksekremen

500 millioner kroner bruker vi på fuktighetskrem hvert år. Men mange av kremene du smører deg inn med har ikke annen effekt enn god lukt. Et nytt instrument kan avsløre om kremene virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo har forsker Ørjan G. Martinsen testet ut ti ulike lotions og hudkremer. Ved hjelp av et instrument som er utviklet av firmaet Skinstrument, kan fuktigheten i den ytre og døde hornhuden måles ved svake elektriske signaler.

- Vi måler om kremen har en fuktighetsøkende effekt 12 timer etter at forsøkspersonen smurte kremen på. Dette sammenlikner vi med målinger gjort før personen brukte kremen, sier Martinsen.

Start i høst

Måleinstrumentet, som kalles SensoDerm, er resultat av forskning både ved Universitetet og ved Rikshospitalet. Til høsten skal instrumentet bli tilgjengelig for alle parfymerier, hudpleiere, hudleger og apotek. Nectar-kjeden vil være de første forretningene i verden som kan tilby kundene sine kontroll av deres hud.

Test deg selv

- Vi fortsetter forskningen for å se om vi kan oppdage psoriasis og barneeksem før det er synlig, sier Martinsen.

Patenten på instrumenet er sikret og USA, Kina, Tyskland og Danmark har meldt sin interesse.

Firmaet Skinstrument venter en omsetning på 11 millioner kroner i 1997 og 17 millioner året etter.

Innen to år kommer instrumentet du kan bruke hjemme. Sju sekunder tar det å måle fuktigheten i huden og finne ut hvordan din fuktighetskrem virker.

- Fuktighetskremer har ulik kvalitet, og virker forskjellig på forskjellige hudtyper. Ved hjelp av instrumentet kan produsentene lage mer individuelle produkter, sier Martinsen.