Pass deg for rusa bilister

Antall rusulykker på veiene har økt med 14 prosent i årets første kvartal. Politiet regner med at antall krasj i fylla vil øke ytterligere i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall bilister som kjører i påvirket tilstand er økende, og mange pådrar seg eller andre personskader som følge av å blande bil og rus. Materielle skader i forbindelse med fyllekjøring har økt med 14 prosent i første kvartal fra fjoråret. Både antall fyllekjører, personskader og materielle skader som følge av kjøring i påvirket tilstand øker i første kvartal i år sammenliknet med samme periode i fjor. Det viser tall Dagbladet.no har innhentet fra Justisdepartementet.

I årets tre første måneder ble 1563 personer anmeldt for å ha kjørt enten i alkoholpåvirket tilstand eller ruset på medikamenter. Det er en økning på 5,2 prosent fra året før. Antall personskader i trafikken knyttet opp mot kjøring i påvirket tilstand var i første kvartal 98, også det en økning fra i fjor.

Sommerfyll på veien

Hvert år anmeldes omlag 10 000 mennesker her i landet for å kjørt i påvirket tilstand. Og månedene vi går inn i nå er den verste tiden på året.

- Det er flere fyllekjører om sommeren. Det er da vi pågriper flest, sier Harald Moen, sjef for utrykningspolitiet. Han tror de gode økonomiske tidene i Norge kan ta en del av skylda for den økte andelen av bilister som kjører i påvirket tilstand.

- Gode økonomiske tider pleier ofte å gi slike negative resultater. Det har vi sett tidligere, sier Moen til Dagbladet.no.

Nye misbrukere

UP har også registert en betydlig endring i mønsteret av rusmisbrukere som ferdes i trafikken. For bare ti år siden var det en overvekt av fyllekjørere ruset på alkohol. I dag er situasjonen helt annerledes.

- Omlag halvparten av de som blir anmeldt er påvirket av andre stoffer en alkohol. Grunnen er nok at det er blitt enklere å få tak i narkotika, sier Moen.

Det samme inntrykket sitter Statens rettstoksikologiske institutt med. To-tredeler av de som blir avslørt med noen annet alkohol i kroppen misbruker narkotika. De andre bruker en eller flere former for medikamenter.

Blander stoffer

- Det er hasj og amfetamin som dominerer før forskjellige former for nervetabletter. Det er heller ikke uvanlig at de som misbruker narkotika blander forskjellige stoffer, sier Jørg Mørland, professor i medisin ved instituttet.

Norge er i følge internasjonal statistikk det landet i verden som har flest narkotikamisbrukere på veiene i forhold til innbyggertallet, opplyser Mørland. Han vil likevel gi honnør til politiet som er veldig flinke til å avsløre misbrukerne.

Avslører mange

- Mellom 70 og 80 prosent av de politiet mistenker for å være påvirket av narkotika er det. Det er et veldig høyt tall, sier Mørland.

Politiet har de siste årene satset bevisst på å kurse tjenestemenn til å tolke symptomer på bilførere slik at narkomisbrukere kan avsløres. De som misbruker andre stoffer enn alkohol oppdages nemlig ikke på de tradisjonelle blåsetestene til politiet.