Pass deg for rusa!

KRISTIANSAND (Dagbladet): Seljordsormen slapp unna i sommer, men i mars 2001 skal sjøormen i Loch Ness fanges i en spesialruse fra Setesdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svømmer Nessie inn i rusa, klapper den sammen bak henne. Da hjelper det ikke med flammekaster på tunga... Stein Uleberg driver sammen med Jon Løyland firmaet InnFisk, som lager ruser for innlandsfiske. Det er Jan Ove Sundberg som skal fange Nessie.

Svenske Sundbergs teori er at sjøormene verken er fortidsuhyrer eller nåtidsmonstre, men fredelige gigantåler.

Rusa som skal fange sjøormen er videreutviklet fra seljordsmodellen. Den er en sju meter lang sylinder bygd i to kammer: Ett lite innerst og et fangstkammer i nesten hele rusas lengde. Bakerst er det et fallnett med selvutløser.

- I det innerste kammeret skal det svømme levende fisk. Når sjøormen svømmer inn for å ta fiskene, må den støte borti utløseren, og da er den fanget, sier Uleberg skråsikkert.

- Er rusa flammesikker?

- Jeg tror ikke flammene virker under vann, sier Uleberg.

- Er ikke sjøormen vesentlig større enn sju meter?

- Ikke når den krøller seg sammen. Men er fangsten så stor at halen stikker ut, får vi heller kaste oss på flyet til Skottland med nål og virke og forlenge rusa, mener Uleberg.

LANG NOK? Stein Uleberg holder frem rusa som skal fange Nessie. I bakgrunnen står Jon Løyland, som har konstruert selvutløseren som skal fange sjøormen inne i den sju meter lange garnsylinderen.
BITER PÅ? Sjøormen i Loch Ness har vist seg svært dyktig til å unngå både fiskere og kameramenn.