Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flått med TBE:

Pass deg for skrekk-flåtten

Flått med det livsfarlige TBE-viruset er mer utbredt enn tidligere antatt.

FLÅTT: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Den norske sommeren er generelt god for flåtten: Det er verken for varmt eller for tørt. Det er også blitt flere av den, sier forsker Vivian Kjelland, ved Universitetet i Agder.

Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten.

Man antar at årsakene til at flåttbestanden har økt, er en kombinasjon av at rådyrbestanden økte kraftig i en periode, at mer og mer landskap gror igjen, og klimaendringer.

Den er liten og ikke alltid lett å få øye på, men blir du bitt, er det beste du kan gjøre å fjerne den raskt.

Hvis flåtten først fester seg på kroppen, kan det i enkelte tilfeller føre til svært alvorlig sykdom som flåttbåren encefalitt og borreliose.

TBE-viruset

I takt med at flåttmengden har økt, har også antall borreliosetilfeller økt. Ved utgangen av mai var det registrert 89 alvorlige tilfeller av borreliose, ifølge FHI.

Det er flere enn noen gang tidligere i perioden fra januar til mai.

- Det kan tyde på en oppgang for disse månedene, sier epidemiolog og seniorrådgiver Solveig Jore ved FHI til NTB.

Men den mest fryktede og farligste følgen av et flåttbitt er skogflåttencefalitt - som skyldes en infeksjon med TBE-viruset og kan forårsake svært alvorlig sykdom.

EKSPERT: Epidemiolog og seniorrådgiver i FHI, Solveig Jore.
EKSPERT: Epidemiolog og seniorrådgiver i FHI, Solveig Jore. Vis mer

TBE-viruset kan gi infeksjon i sentralnervesystemet og betennelse i hjernen.

I fjor ble hele 35 mennesker smittet av det farlige viruset i Norge.

Alle de meldte TBE-tilfellene i Norge har blitt smittet langs kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud.

LANGS KYSTEN: Dette kartet viser forekomst av kjente tilfeller med TBE. Det er påvist TBE-virus i flått andre steder i landet også, men det er ikke meldt om at noen har blitt syke av viruset i disse områdene. Grafikk FHI/Kjell Erik Berg
LANGS KYSTEN: Dette kartet viser forekomst av kjente tilfeller med TBE. Det er påvist TBE-virus i flått andre steder i landet også, men det er ikke meldt om at noen har blitt syke av viruset i disse områdene. Grafikk FHI/Kjell Erik Berg Vis mer

Stadig flere

Fore­komsten av TBE er lavere i Norge enn i Sverige, og er langt mindre utbredt enn borreliose-sykdommen, men viruset har økt de siste åra.

Rundt 400 har blitt syke av borreliose de siste åra, mens antall tilfeller med TBE har ligget rundt 10-20 tilfeller i året, oppgir flåttekspert Vivian Kjelland.

Selv om TBE ikke er like kjent som borreliose-sykdom, er det ikke et nytt virus i Norge.

Flåttekspert: Vivian Kjelland. Foto: SSHF
Flåttekspert: Vivian Kjelland. Foto: SSHF Vis mer

Generelt sett finner man TBE-virus i hele skogflåttens utbredelsesområde.

Det er flest flått langs kysten i Sør-Norge, og det er derfor også her det er størst risiko for flåttbitt og flåttbårne sykdommer.

- Det første registrerte tilfellet med TBE i Norge var i 1998. Vi har lav forekomst her, med rundt 20 tilfeller årlig. Til sammenlikning er det et par tusen tilfeller årlig i Sverige. Vi vet ennå ikke om den økningen som er sett i Sverige vil komme i Norge, sier Kjelland.

Økning

De to siste åra har det vært en økning i forekomsten av TBE i Norge med mellom 26-35 tilfeller i 2018 og 2019, oppgir Solveig Jore i FHI.

Hvor dårlig en blir av viruset varierer, noen blir moderat syke, mens andre rammes av svært alvorlig sykdom og i verste fall død.

Mange får langvarige plager med hodepine, konsentrasjonsvansker og søvnplager.

- Det er ikke mulig å svare på hvor flåtten er farligst i Norge. Det som er viktig å huske på, er at ikke alle flått inneholder TBE-virus eller borreliabakterier, sier Jore til Dagbladet og legger til:

- Studier viser at det bare er rundt 0.5-3 prosent risiko for å få sykdommen etter at man er blitt bitt av flått, slik at viktig å få fram at risikoen for å få sykdom etter bitt er lav.

Det viktigste for å unngå all sykdom relatert til flått, er å fjerne flåtten fra huden så raskt som mulig.

Foreløpig finnes det bare vaksine mot TBE-viruset, ikke mot borrelia-bakterien eller andre smittestoffer flåtten kan bære med seg.

- Det finnes heller ikke vaksine mot selve flåtten, men det forskes på dette og om noen år kan dette muligens bli tilgjengelig. TBE-vaksinen er effektiv, og anbefales dersom man ofte bites av flått, sier Kjelland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!