Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pass deg for ungdom

Stadig flere unge lovbrytere blir gjengangere hos politiet. Volden og kriminaliteten blir grovere. Nå sier politiet stopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden blir grovere blant unge kriminelle, og kommende år vil Oslo-politiet trappe opp innsatsen mot de unge lovbryterne. Politiet skal foreta en kraftsamling av ressursene i løpet av to perioder i 2002 for å forhindre at unge førstegangskriminelle blir gjengangskriminelle. Det er nemlig gjentakelser som fører unge ut i voldspiralen.

- Det er hverdags- og vinningskriminaliteten som er hyppigst blant barn og unge. Starten på en kriminell løpebane er som regel butikktyverier, og det er ikke særlig prioritert hos polititet, sier ordenssjef ved Oslo politikammer Roy Henry Nilsen til Dagbladet.no.

Flere ungdomskriminelle

Det mener Nilsen nå at politiet må gjøre noe med. Politiets egen statistikk viser nemlig at kriminaliteten blir grovere dersom unge lovbrytere blir gjengangsforbrytere. Derfor er det ikke lenger hva slags lovbrudd unge begår, men at de begår lovbrudd som er viktig for polititet. Og Nilsen lover at politiet skal reagere raskere overfor unge.

De siste årene har politiet merket seg at det har vært et jevnt nivå av førstegangslovbrytere under 19 år. Tendensen har likevel vært at en større andel av de unge lovbryterne begår nye forbrytelser, og med stadig større ungdomskull vil faren for å få flere ungdomskriminelle øke.

- Oslo-politiet må forberede seg på økt kriminalitet blant unge, men statistikken gir oss ikke noe grunnlag for å si at det nødvendigvis blir mer kriminalitet, sier Nilsen.

Likevel mener Nilsen at ting tyder på at kriminaliteten blant unge blir grovere.

Rykter om kniver

- Det går rykter om et stort antall kniver blant unge, men beslagene våre gir oss ikke en klar tilbakemelding om at det er flere våpen i omløp.

Politiet beslaglegger hvert år et stort antall våpen, og spesielt kniver er blitt vanligere etter politiets offensiv overfor skytevåpen. Derfor tar kriminalsjef Roger Andresen til orde for å sette inn en offensiv mot kniver også.

- Vi ønsker en egen hjemmel for å bringe inn folk for bøtelegging, sier Andresen.

Slik loven er nå kan politiet kun beslaglegge kniver på stedet dersom personen kan legitimere seg, for så å sende en bot i posten.

- Flere smil har blitt tørket etter våpenoffensiven vår mot skytevåpen, sier Andresen, som ønsker å tørke knivbærernes smil med samme hjelpemiddel.

Skal få unge lovbrytere på rett kjøl: Ordenspolitisjefen i Oslo, Roy Henry Nilsen, skal prioritere å få unge butikknaskere til å stoppe sin kriminelle løpebane der.
Hele Norges coronakart