- Pass deg, Haakon

Mange unge synes kronprins Haakons stil er bra. Men de fleste som ringte Dagbladet i går er kritiske og synes han er for folkelig. Haakon må finne tilbake til sin egen stand, mener mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På telefonen traff leserne professor Trond Nordby, Haakons foreleser, Carl-Erik Grimstad, tidligere soussjef ved Slottet, og AUF-leder Anniken Huitfeldt.

- Jeg er overrasket over de eldre som er skeptiske til at Haakon har funnet seg en alenemor. Det er en ganske gammeldags holdning, sier Huitfeldt.

-Mange synes Haakon burde gifte seg kongelig. Jeg trodde vi var ferdige med dette da Harald giftet seg med Sonja i 1968. Folk bruker ord som utvannet og hverdagslig om kongehuset ut fra Haakons stil, sier Grimstad.

- Det sterke engasjementet, at dette vekker så sterke og emosjonelle reaksjoner hos folk, er overraskende, sier republikaneren Nordby.

Panelet er uenige om hva Haakons stil betyr for kongehuset i framtida.

- At Haakon får livserfaring fra ulike miljøer, er bra. Vi vet ikke engang hva slags politisk system vi har når han blir konge. Han lever på den eneste mulige måten han kan for å kunne tilpasse seg framtidas samfunn, mener Grimstad.

- Jeg velger å se pragmatisk på kongehuset og synes det har blitt styrket av Haakon. Han kan godt bli enda mer folkelig. Det er ingen grunn til å avskaffe monarkiet så lenge han utfyller rollen sin slik han gjør, selv om det er prinsipielt betenkelig med et kongehus. Haakon er ikke mer kontroversiell enn Harald var en gang, mener Huitfeldt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer