ADVARTE: Kjærsti Evjen Gansø vitnet i dag i rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt. Hun sier hun advarte Øygard og ba han passe seg så jenta ikke skulle bli forelska i ham, etter at hun hadde overhørt en telefonsamtale mellom ordføreren og jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ADVARTE: Kjærsti Evjen Gansø vitnet i dag i rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt. Hun sier hun advarte Øygard og ba han passe seg så jenta ikke skulle bli forelska i ham, etter at hun hadde overhørt en telefonsamtale mellom ordføreren og jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Pass deg så hun ikke blir forelska

Rådmann-kone og samarbeidspartner skal ha advart Rune Øygard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Oslo): Rådmannen i Vågå, Tor Arne Gangsø, og hans kone Kjærsti Evjen Gangsø, vitna i Rune Øygard-saken i Sør-Gudbrundsdalen tingrett i dag.

Ekteparet har bodd de siste 11 åra i Vågå. De siste ti åra har Tor Arne Gangsø vært rådmann. Kjærsti Evjen Gangsø sitter i flere styrer og har mange verv i kommunen og oppga i retten at hun har samarbeidet med ordfører Rune Øygard i flere saker.

Rune Øygard har vært ordfører i alle disse åra.

Overhørte telefonsamtale Hun forklarte i retten at hun i oktober 2010 kjørte fra Oslo til Vågå sammen med ordføreren. De hadde vært i hovedstaden i arbeidet for å etablere en folkehøyskole i Vågå. I bilen på vei fikk ordføreren en telefon, ifølge Gangsø.

- Denne samtalen varte og rakk, og jeg oppfattet at han forsøkte å bli ferdig og legge på uten at han fikk det helt til. Jeg hørte ikke hele samtalen, jeg hørte bare hva han sa, men jeg tror det handlet om en prøve dagen etterpå, som hun grudde seg til, og han prøvde å bygge henne opp igjen, sa hun i retten.

Vitnet forklarte at det var noe med samtalen som gjorde at hun reagerte.

- Jeg fikk en slags refleksreaksjon, hvor det føltes riktig å ... Jeg tror jeg sa noe sånt som at «du må passe deg så hun ikke blir forelska». Hvorfor kan jeg ikke si, men det var en slags intuisjon der og da.

Aktor spurte videre hvordan Øygard reagerte da hun sa at han måtte passe seg så hun ikke ble forelska:

- Han virket overrasket da jeg sa det, det virket ikke som han hadde tenkt den tanken, sa Gangsø.

- Stefar Ektemannen, rådmann Tor Arne Gangsø, tok over i vitneboksen etterpå.

- Øygard og jeg har begge bevisst valgt og ikke ha en sterk privat relasjon. Vi har et arbeidssamarbeid, innledet Gangsø.

Han forklarte at hun har hatt lite med fornærmede i saken å gjøre. Han har sett henne på kontoret til Øygard en 10-12 ganger, anslo han.

- Øygard har fortalt og uttrykt glede over at hun har fått bedre karakterer på skolen. Jeg føler han har hatt behov for å fortelle at relasjonen dem i mellom har vært positiv, sa rådmannen.

Gangsø sa videre at han har inntrykk av at Øygard har vært som en stefar for henne.

- Han er en snill person som har ønsket å ofre seg for andre og gi til andre, sa rådmannen om den tiltalte ordføreren.

Overnatting Rune Øygard og rådmannen har snakket om overnattingsturene etter at saken ble kjent, men rådmannen sier han vet bare det han har hørt fra ordføreren.

- Han har fortalt meg at han i en rolle av å være en omsorgsperson har ønsket å ta med seg denne jenta på forskjellige typer opplevelser. Og at de har overnatta som i en vanlig familierelasjon. Jeg har barn i den alderen selv, og har aldri reflektert noe mer over at man overnatter på hotell som en familie, sier han.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte rådmannen om han reagerte på noe når det gjelder fornærmede og tiltalte.

- Nei, ikke noe av negativ karakter, svarte han, og la til at han var litt forundret over at fornærmede orket å sitte så lenge og vente på ordføreren. I tillegg stusset han litt over at hun ville være med på de politiske møtene.

- SOM EN STEFAR: Rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå kommune forklarte at hans inntrykk av forholdet mellom Øygard og jenta, var at han var som en stefar for henne. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- SOM EN STEFAR: Rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå kommune forklarte at hans inntrykk av forholdet mellom Øygard og jenta, var at han var som en stefar for henne. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer