Pass deg!

HARDANGERVIDDA (Dagbladet): Vær forberedt på kolonnekjøring hvis du skal over fjellet mellom øst og vest. Om det er vår i lavlandet, er det full vinter i fjellet. Det kan fort blåse opp, fjelloverganger må stenges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble mange bilister overrasket av kolonnekjøring over Hardangervidda.

I Nord-Norge er det høye brøytekanter og veien er som en bob-bane. På noen minutter kan veier stenges. Vegvesenet tar ingen sjanser og innfører kolonnekjøring når sikten blir dårlig.

Stengt riksvei

Det sikreste er at bilistene samles og følges av brøytebiler når været er dårlig. De som kjører over fjellet i påsken er mindre fjellvante enn de som ellers kjører i fjellet. Derfor vil kolonnekjøring innføres raskere enn normalt.

RV 50 fra Hol til Aurland ble i går stengt på grunn av opprydning. På RV 7 over Hardangervidda var det kolonnekjøring med ventetid på nesten to timer. Mange bilister ble svært overrasket.

- Det var jo nesten sommervær da jeg kjørte fra Oslo, sier Sverre Mørk fra mobiltelefonen der han venter på at neste kolonne skal ta ham med over fjellet.

Fra vår til vinter

- Det er ikke mye sommer og vår her vi nå står i kø og venter på brøytebilen. Det blåser og uler rundt oss, og det er ikke mye fristende å gå ut av bilen, sier Mørk.

- Men vi er lovet at vi skal komme over, sier Mørk, som kjørte fra blåveis på Bygdøy til snøkaos på Hardangervidda.

Vegvesenet ber bilister som skal over fjellet mellom Øst- og Vestlandet, eller skal kjøre i Nord-Norge, å ta hensyn til at det ennå er vinter. Vegmeldingssentralen er hele tida oppdatert og råder til å være forberedt på kolonnekjøring.