Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pass godt på huset

Vedlikehold kan spare deg for dyre overraskelser Pass på vedlikeholdet av tak, pipe og takrenner på boligen din. Gjør du dette, kan det spare deg for store uforutsette utgifter. Tømmermester Ivar Rune Ansnes mener alle årlig burde sette av en sum kroner til vedlikehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange glemmer at boligen må vedlikeholdes. Den enkleste måten er å få en fagmann til å gjennomgå den årlig. Da kan du få råd og vink om hva som bør eller må utbedres, sier tømmermester Ivar Rune Ansnes til Dagbladet.

Altfor ofte har han møtt boligeiere som plutselig har fått store overraskelser på grunn av dårlig vedlikehold. Og da kan skadene være blitt så omfattende at det koster svært mye å utbedre dem.

Mange kjøper så dyre boliger at de ikke har råd til jevnt vedlikehold. Dette kan bli en dyrekjøpt erfaring. Jevnt vedlikehold kan på sikt spare deg for store utgifter.

Takrenner

- Det viktigste vedlikeholdet folk kan gjøre selv er faktisk å tømme takrenner og nedløp. Renhold her kan hindre at det seinere oppstår vann- eller isskader, fortsetter han.

Hvis dreneringen ikke er god, kan det oppstå setningsskader på huset. Dette er skader som det koster svært mye å reparere. Dreneringsskader kan oppdages ved lukt eller saltutslag på innvendig kjellervegg.

En årlig fagkontroll av boligen din kan avsløre slike ting på et tidlig stadium, og det blir enklere å sette inn mottiltak uten at det koster for mye.

Pipe og tak

Ansnes forteller at han et sted fant en takrenne der et bjørketre hadde slått rot.

- Pipa og området rundt pipa er utsatte områder, og krever jevnlig ettersyn og vedlikehold. Sprekkdannelser i pipa kan føre til issprengning ved kalde vintre. Dersom ikke slike skader blir utbedret - blir problemet større seinere, legger han til.

I tillegg forteller han om viktigheten av vedlikehold på tak. Knuste eller ødelagte takstein må skiftes ut, og dersom du har takpapp må også denne jevnlig vedlikeholdes.

Vær og vind

Sollys og fuktighet kan gjøre store skader på treverket, og du må passe på vedlikeholdet på disse stedene.

- Det er viktig å gå over de værutsatte veggene ofte. Mange vegger er ikke så utsatte og kan stå i lengre tid. Skader på værutsatte vegger som følge av sollys eller fuktighet, vil bli oppdaget ved en årlig gjennomgang, fortsetter Ansnes.

- Små skader kan raskt utvikle seg til noe langt mer, sier han.

Vinduer

Han legger til at folk ved kjøp av bolig burde legge inn utgifter til vedlikehold og utbedring i sine kjøpebudsjett.

Tømmermester Ansnes framholder også vedlikeholdet av vinduene og dørene i boligene som svært viktig.

- Mange vinduer og dører kunne ha unngått utskifting dersom vedlikeholdet hadde vært bedre.

Selv har han spesialisert seg på vindu- og dørvedlikehold.

- Materialene i gamle vinduer og dører var av god kvalitet. Mye kan gjøres ved overflatebehandling, innfresing av luftespor alternativt pakninger. Dette er et alternativ til utskiftning, sier han.

- Ved en gjennomgang av boligen med fagkyndige er det vi som kommer med rådene om hva som bør gjøres - men det er du som bestemmer når og hva som skal gjøres.

Våtrom

Når det gjelder vedlikehold innendørs er det særlig våtrom som bad, kjøkken og vaskerom som bør være i fokus.

- Ofte ser folk selv slitasje eller ødeleggelser på badet eller kjøkkenet raskt. Der er de hver dag, men hvor ofte er de på taket?

Tømmermesteren understreker også viktigheten av at man bruker fagutdannede til reparasjonsoppdragene.

Hvis man bruker ufaglærte har man ingen garantier eller sikkerhet, dersom feil oppstår.

- Bruker du fagfolk og har kvittering - så har du også muligheten til reklamasjon, forsetter han.

Ivar Rune Ansnes råder folk å innhente referanser når de skal velge snekker eller tømrer.

- Referanser kan ofte avsløre hvorvidt vedkommende er seriøs eller ikke, sier han.