- Pass kjeften din, Schanche!

Inga Marte Thorkildsen mener det er Fremskrittspartiets plikt å «filleriste» Martin Schanche etter at han i går raljerte over fortida til Terje Søviknes. - Han er fullstendig ufølsom overfor jenta som følte seg misbrukt, mener SVs kvinnepolitiske leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorkildsen reagerte sterkt da hun leste Martin Schanches oppsummering av fjorårets sexskandale: «Kem interessere sæ førr kem som knulla kem? Så lenge kona tilgir han, må vi også gjør' det.»

- Søviknes-saken var spesiell fordi ei 16 år gammel jente mente hun var utsatt for et seksuelt overgrep. Av hensyn til henne burde Schanche passe kjeften sin. Det må være forferdelig for henne å lese karakteristikkene fra den kjente rallycrosskjøreren. Han mangler enhver form for takt og tone, og trenger virkelig en overhaling, sier stortingsrepresentant Thorkildsen, som har lagt merke til at Schanche har meldt seg på Frp's politikerskole.

- Den ser han ut til å trenge.

Advarer

Thorkildsen deler overhodet ikke Schanches bagatellisering av Søviknes' seksuelle fortid.

- Som politiker har du et større ansvar enn andre. Det skulle tatt seg ut om alle med politiske verv hadde seg med 16-årige jenter eller gutter. Vi vet fra erfaring, hvor AUF er et grelt eksempel, at ungdommer lar seg blende av personer med status og høye verv. Derfor må voksne rollemodeller passe seg. Det burde Martin Schanche vite.

- Er det ikke greit at Schanche setter ord på det mange tenker?

- Nei, for når Schanche går inn i politikken, har han et ansvar for unngå uttalelser som skader andre, mener Thorkildsen.

Dårlig

Schanche er i dag bare medlem i partiet, men folk i Drøbak vil til neste år kunne stemme den tidligere rallycrossmesteren inn i kommunestyret. Carl I. Hagen har også ønsket ham velkommen og antydet en plass i et samferdselspolitisk utvalg.

- Noen vil hevde at du ikke bør snakke så høyt om å være forsiktig med uttalelsene ettersom du i sommer kalte stortingsrepresentant Per Sandberg «en sleip jævel»?

- Det kan ikke sammenliknes fordi den uttalelsen ikke rammet andre enn Sandberg. Han er i tillegg en ressurssterk kollega som bør tåle det. Schanches ord rammer ei ung jente som føler seg som et offer for en kjent politiker.

Også Høyres stortingsrepresentant Afshan Rafiq reagerer på Schanches ordbruk.

- Huff, huff. Språket er uheldig, og burde kanskje tas opp i Frp, sammen med partiets kvinnesyn. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken.

Ap's kvinnepolitiske leder Karita Bekkemellem Orheim karakteriserer Schanches uttalelser som «friske», men føler ikke behov for å gå til angrep.

- Alle politikere må finne sin form.

Lar ham i fred

Frp-formann Carl I. Hagen vil overhodet ikke filleriste sitt nye aktive medlem.

- Martin Schanche har i årevis vist at han har en frodig språkbruk i mange sammenhenger. Det forventer jeg at han kommer til å fortsette med. Fru Thorkildsen har åpenbart ikke skjønt hovedpoenget til Schanche: Hvorfor skal andre reagere så sterkt når kona har tilgitt ham.

- Deler du Schanches syn?

- Jeg har merket meg hans uttalelser. Jeg hadde nok ordlagt meg annerledes. For øvrig ser jeg ingen grunn til å kommentere den saken ytterligere.

Skeive blikk

Martin Schanche forteller til Dagbladet at han fikk ulike reaksjoner da han deltok på den siste dagen av Frp's kommunalpolitiske konferanse i går.

- Det var skeive blikk og mye glising. Men det var vel ikke alle som likte det jeg sa, sier Schanche til Dagbladet. Han tar Inga Marte Thorkildsens kritikk med stor ro.

- Hun er velkommen til å uttale seg om hva hun vil. Hennes mening om meg er veldig lett å bære. Hvorvidt 16-åringen er misbrukt eller ikke, er ikke min sak, og forholdet har vel minst to sider. Jeg kjenner ikke Thorkildsen og lar meg i hvert fall ikke overhale av henne, sier Schanche til Dagbladet.

RASER: SVs Inga Marte Thorkildsen deler overhodet ikke Martin Schanches bagatellisering av Terje Søviknes' seksuelle fortid i gårsdagens Dagbladet. - Som politiker har du et større ansvar enn andre. Det skulle tatt seg ut om alle med politiske verv hadde seg med 16-årige jenter eller gutter.