Pass opp for sol - da kommer mer styrtregn

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer sammenhengen.

 BLINDERN MANDAG ETTERMIDDAG:  Slik var fotgjengerforholdene ved t-banen på Blindern i oslo like etter klokka 14.30 mandag. Foto: Bjørn Erik Hansen.
BLINDERN MANDAG ETTERMIDDAG: Slik var fotgjengerforholdene ved t-banen på Blindern i oslo like etter klokka 14.30 mandag. Foto: Bjørn Erik Hansen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Himmelens sluser åpnet seg over Oslo-området i ettermiddag slik meteorologene hadde varslet.

- Vi kan trygt kalle det saftige regn- og tordenskyer. Vi har ikke gått gjennom dataene fra alle målestasjonene, men det kom nok mellom 15 og 20 milliometer på mindre enn en time noen steder. Og det er mye, sier vakthavende på Meteorologisk institutt, statsmeteorolog Kristen Gislefoss, til Dagbladet.

Selv om tordenværet over Østlandet har avtatt utover ettermiddagen og kvelden, og det ikke er tegn til nye smell, varsler Gislefoss at det kan komme nye heftige regnbyger også tirsdag.

Og da særlig over Østfold.

Meteorologisk institutt går også ut med et spesielt OBS-varsel til Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag om mye lokal regnvær tirsdag.

Her kan du sjekke været for hele landet og resten av kloden.

Sol er signalet Signalet for å finne fram gummistøvlene er sol og varme tidlig på dag - paradoksalt nok for legfolk.

Statsmeteorologen kan på vegne av de skriftlærde forklare hvordan det henger sammen.

- Det er kombinasjonen av høy temperatur, soloppvarming og høy luftfuktighet som skaper slikt styrtregn iblandet hagl. Skyene over Østlandet er mettet av vann. De ligger gjerne i 10 000 meters høyde, der det er 20 - 30 kuldegrader. På bakken er lufta 19 - 20 grader før den stiger, og da inntrer slik styrtregn som nå, forklarer Kristen Gislefoss.

Også over Vestfold kom det heftig styrtregn, som ifølge nrk.no blokkerte den ene veibanen i Hannevoldtunnelen og raderte bort biter av nærliggende lokalveier.

 SOL OG FUKTIGHET:  Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer samnenhengen mellom varm sol og heftig styrtregn. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
SOL OG FUKTIGHET: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer samnenhengen mellom varm sol og heftig styrtregn. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET. Vis mer