Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pass opp for soleksplosjoner, Christer!

Flyr med Discovery på fredag fra USA. Send spørsmål til Norsk Romsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Still spørsmål til Pål Brekke nederst i saken.

(Dagbladet.no): Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter er spent foran oppskytningen av romfergen Discovery tidlig fredag morgen, norsk tid. Om bord er norsk-svenske Christer Fuglesang.

Under reisen skal han utføre to kompliserte romvandringer utenfor romstasjonen.

Fuglesang har vært medlem i den europeiske romorganisasjonen ESAs astronautkorps siden 1992, men dette er første gang han skal ut i verdensrommet.

Farlig stråling fra sola

Brekke har fulgt med på solas aktiviteter de siste dagene. Nå advarer han den første nordiske astronauten i historien mot livsfarlige soleksplosjoner.

- Tidlig i dag smalt det kraftig i solens varme atmosfære, den kraftigste eksplosjoen på tre år, sier Brekke.

Røntgenutbruddet førte senere til kraftige forstyrrelser i radiosambandet på dagsiden av jorda. Men mer alvorlig: Slike eksplojoner på kan utløse kraftige protonskurer som er livsfarlige når astronauter beveger seg ute i verdensrommet, slik Fuglesang skal.

TIL VERDENSROMMET FREDAG: Kaptein Mark Polansky, (f.v.) Joan Higginbotham, Robert Curbeam, Nicholas Patrick, astronaut Christer Fuglesang, Sunita Williams og pilot William Oefelein. Foto: Reuters
TIL VERDENSROMMET FREDAG: Kaptein Mark Polansky, (f.v.) Joan Higginbotham, Robert Curbeam, Nicholas Patrick, astronaut Christer Fuglesang, Sunita Williams og pilot William Oefelein. Foto: Reuters Vis mer

- Skjer en tilsvarende eksplosjon om seks til 14 dager kan en protonskur forhindre Chirster i å få gå utenfor romstasjonen den første uka, sier Brekke.

Skurene har så stor energi at de går tvers gjennom metall og kan skade satellitter og gi stråleskader for mennesker i rommet. Og det er store krefter i sving.

- Energi tilsvarende flere milliarder megatonn av sprengstoffet TNT frigjøres i løpet av sekunder, sier Brekke.

Romentusiaster samles i Oslo

Sammen med med andre romentusiaster skal han på «oppskytningstreff» hos Norsk Romsenter i Oslo torsdag.

Dit kommer foredragsholdere for å fortelle om arbeids- øktene Fuglesang skal gjøre utenfor romstasjonen, hvordan man kan sikre helsen til astronautene om bord og om planter som trives i vektløshet.

Om du ikke har anledning til å dra dit, så møter Pål Brekke på nettmøte hos Dagbladet.no - fredag klokka 12.00. Da er Discovery på vei ut i verdnsrommet, og du får siste nytt og innsidekunnskap.

Avreisen for Discovery er ventet å skje fredag morgen klokken 03:38. Målet er den internasjonale romstasjonen.

DRAKTEN: Ved Kennedy Space center i Florida skal alt utstyret testes ut før avgang. Foto: Epa
DRAKTEN: Ved Kennedy Space center i Florida skal alt utstyret testes ut før avgang. Foto: Epa Vis mer
image: - Pass opp for soleksplosjoner, Christer!
PASSER HJELMEN? Christer Fuglesang prøver ut hjelmen sin.
TIDLIGERE HOS NASA: Men nå er Pål Brekke stasjonert i Norge og svarer på dine spørsmål om verdensrommet og Discovery-ferden. Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, der han i 1993 tok sin doktorgradavhandling. Han har arbeidet for den Europeiske romorganisasjonen ESA.
SOLFLEKKEN SOM BEKYMRER: Slike eksplosjoner skaper farlige protonstormer som kan utsette astronauter for farlig stråling.
HAR TRENT LENGE: Her er Christer Fuglesang på trening i Russland i 1998. Ved Juri Gagarin-treningssenteret på vei ut av en simulator.
Hele Norges coronakart