Pass opp! Kjæledyra dine kan smitte deg

TRONDHEIM: Forekomsten av campylobacter er på sterk frammarsj i Norge. Antall tilfeller øker årlig, og campylobacter har passert salmonella og blitt største bakteriesykdom blant nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mistanke om at kontakt med hund og katt kan være en smittekilde. Derfor pågår kartlegging av bakteriens forekomst hos norske hunder og katter.

- Økningen har vært ganske formidabel de siste åra, og ser ut til å fortsette inn i år 2001. Dette må vi ta på alvor, sier Hilde Kruse, leder ved Norsk zoonosesenter.

Kruse har vært med på å utarbeide en rapport om sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker, såkalte zoonoser, og kartlegging av dagens situasjon.

Mest alvorlig

- Økningen i antall tilfeller campylobacterinfeksjon er det mest alvorlige området nå. Det er mange mulige smittekilder, men vi vet ganske lite om betydningen av dem. Det er mange som klør seg i hodet og spør hva som skjer: Hvorfor seiler den opp så til de grader?

Mulige smittekilder er ubehandlet drikkevann, upasteurisert melk, kontakt med hund og katt, konsum av ferskt fjørfekjøtt og grilling. Da smitten brøt ut blant syklister i Mjøsa Rundt i fjor, var smittekilden sølesprut.

Normalt fører ikke campylobacter til veldig alvorlig sykdom, men den er plagsom når den dukker opp. Den gir diaré og magesmerte, og går ut over allmenntilstanden. I noen tilfeller kan det gå over i mer kroniske former som en nevrologisk sykdom og leddbetennelse.

Mottiltak

Norsk zoonosesenter har iverksatt tiltak for å finne ut mer om sykdommen og motvirke videre framvekst:

Det pågår kartlegging av bakteriens forekomst hos norske hunder og katter. Hvis det viser seg at de er veldig hyppige bærere av bakterien, blir det aktuelt med informasjon til dyreeiere om forholdsregler.

Det pågår en stor norsk studie, med intervjuer av pasienter og sammenlikning med kontrollpersoner. Resultatet ventes ved juletider.

Verdens helseorganisasjon (WHO) samler eksperter til møte om sykdommen.

Du kan ta forholdsregler selv: Smitte forebygges ved god personlig hygiene og god kjøkkenhygiene, og at man holder seg unna upasteurisert melk og dårlig drikkevann.

PASS OPP!:Bakterier invaderer Norge