- Pass på aktivistene

Utenriksminister Shimon Peres mener at land som tar i mot de palestinske aktivistene, må passe nøye på dem, slik at aktivistene ikke gjør noe galt i fremtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag formiddag forlot de tretten palestinerne Fødselskirken i Betlehem. De ble straks fraktet videre til flyplassen Ben-Gurion utenfor Tel Aviv, hvor de gikk om bord i et britisk fly som satte kursen mot Kypros ved 11-tida norsk tid.

Israels utenriksminister Shimon Peres ber om at de tretten aktivistene passes godt på slik at de ikke gjør noe galt i framtiden.

- Land som har sagt seg villig til å motta militante palestinere, må sørge for at de ikke skaper problemer eller gjør skade i framtiden, sa Peres fredag.

Gruppen skal splittes opp og sendes til ulike land i Europa og muligens Canada. Ingen land har foreløpig offisielt sagt seg villig til å gi oppholdstillatelse til noen av de tretten.

Slipper straff

De 26 militante palestinerne som fredag forlot Fødselskirken i Betlehem og ble fraktet til Gazastripen, blir verken tiltalt eller fengslet, ifølge en palestinsk sikkerhetsoffiser.

- De er kommet til en del av Palestina og de er frie i sitt hjemland. De kommer ikke til å bli anholdt, ikke engang for en time. Og de vil ikke bli dømt, sier oberst Salem Dardonah.

En annen offiser som vil være anonym, sier at de 26 først vil bli fraktet til en offentlig bygning sentralt på Gazastripen, og at det er uvisst hvor lenge de vil bli værende der.

Nektet å forlate kirken

Alle de 123 palestinerne som har vært beleiret i Fødselskirken i Betlehem, var fredag formiddag ute. Ti utenlandske fredsaktivister lot seg imidlertid ikke rikke.

Offiserer i hæren har tidligere uttalt at de ti aktivistene som tok seg inn i kirken under den 38 dager lange beleiringen, kommer til å bli pågrepet og deportert. Dette skal være i overensstemmelse med avtalen som EU forhandlet fram. De ti skal ha bedt om å få snakke med en advokat, ifølge israelske kilder.

- Prestene ber dem om å gå ut, men de vil ikke, sier en talsmann for hæren.

Det er uklart når den israelske hæren kommer til å forlate Betlehem, men utenriksminister Shimon Peres sa fredag at soldatene vil trekke seg ut om få timer eller dager.

- Vi har til hensikt å forlate Betlehem så fort som mulig, sa Peres, som fredag innledet et firedagers besøk i Italia.

(NTB)

UT AV KIRKEN:</B> De første palestinske aktivistene ble fulgt ut av kirken i 7-tiden i dag morges. Alle ble fulgt ut av to prester.
SENDES UT:</B> Israel håper at aktivistene kan gjøre mindre skade når de blir sendt bort fra Israel og de palestinske områdene.