- De kommende streikene vil øke den allerede rekordhøye etterspørselen vi nå ser etter akutt- og nødhjelp, sier Storbritannias nasjonale sykehusdirektør, Stephen Powis, i forbindelse med sin siste helserapport.
- Det er derfor viktig at befolkningen bidrar til at vi bruker helsetjenestene klokt, sier han.
Bakteppet er den store streiken sykepleierne har satt i gang i landet. Opptil 100 000 er tatt ut. Det har ført til at tusenvis av operasjoner og konsultasjoner er blitt avlyst, og flere sykehus har nå høynet beredskapen.
Som Dagbladet skrev tirsdag, vil for eksempel store sykehusgrupper nå bare prioritere personer som trenger øyeblikkelig hjelp.
Og onsdag er det ambulansesjåførenes tur til å kjempe for sine arbeidsvilkår. Hvis det ikke blir forhandlinger, vil de streike igjen 28. desember.

Ny sykehusgruppe erklærer kritisk situasjon
- Hold dere trygge
Powis sier at folk derfor bør tenke ekstra over handlingene sine de neste dagene, for å sikre at de ikke blir avhengige av akuttmottaket.
Det kan bli snaut om ressursene.
- Folk bør ta fornuftige grep for å holde seg og andre trygge i denne perioden, om det er å drikke med omhu eller sjekke at familiemedlemmer eller naboer som kan være spesielt utsatt, har det bra, sier sykehusdirektøren.
Helseminister Steve Barclay håper på sunn fornuft blant befolkningen, skriver Sky News.
Statssekretær i helsedepartementet, Will Quince, sier imidlertid at folk ikke skal nøle med å ringe nødnummeret 999 hvis uhellet først er ute.
Enkelte unntak skal sikre at det fortsatt bli utrykninger i forbindelse med livstruende situasjoner.
Står fast
Det er ikke bare sykepleiere og ambulansesjåfører som er i streikemodus i førjulstida, men også jernbaneansatte, grensevakter og postansatte vil streike.
Situasjonen er attpåtil fastlåst, har dype røtter og vekker minner om de harde arbeidskonfliktene under Margaret Thatcher på 1980-tallet.

Etter flere år med reallønnsnedgang, krever sykepleierne for eksempel at lønnen settes opp med mer enn prisveksten.
Men den konservative regjeringen var tirsdag tydelig på at det tidligere tilbudet på fire til fem prosents lønnsvekst står og ikke er til forhandling midt i den økonomiske krisen.
Det går dermed mot en tøff jul- og nyttårshelg.
Pat Cullen, leder i sykepleierforbundet Royal College of Nursing, ber statsminister Rishi Sunak «komme på banen og gjøre det rette for hver eneste pasient og hver eneste innbyggere» ved å innlede forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår, skriver NTB.
Men helseminister Barclay motsetter seg å diskutere lønn, sier foreningsleder Onay Kasab ifølge Sky News.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!