Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pass på ektefellen og ikke gå i samboerfella

Her er 35 skattetips helt på tampen.

GODE RÅD PÅ TAMPEN: Om to dager skal selvangivelsen leveres. Ta deg tid til å lese Hallgeir Kvadheims 35 råd på tampen. Det kan lønne seg. Foto: Jacques Hvistendahl
GODE RÅD PÅ TAMPEN: Om to dager skal selvangivelsen leveres. Ta deg tid til å lese Hallgeir Kvadheims 35 råd på tampen. Det kan lønne seg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Er du i tvil om et fradrag? Før det opp! Men forklar hvorfor du gjør det under post 5.0 på side to av selvangivelsen, eventuelt i et eget ark hvis du behøver mer plass. Spill med åpne kort. Da har du gode muligheter for at likningsfunksjonæren (eller -maskinen) godtar det og går videre til neste selvangivelse minuttet etterpå.

2. Er du i tvil om en inntekt? Ikke før det opp! Men legg ved et eget ark hvor du informerer om hvorfor du tviler på om inntekten er skattepliktig. I snitt «granskes» din selvangivelse i bare ett minutt eller to. Leverer du via Internett, vil sannsynligvis din selvangivelse bare sjekkes maskinelt, ikke av et menneske. Dermed blir det ikke gjort en kvalitativ vurdering av om for eksempel hobbyinntekten du forte opp i selvangivelsen egentlig er skattefri. Du risikerer at den blir skattlagt uansett.

3 Gratis aviser. Får du betalt aviser av jobben? Såframt du har et spesielt informasjonsbehov skal bare ett av abonnementene fordelsbeskattes. Sørg for at det er den billigste avisa som er blitt innberettet. Det kan du sjekke via lønns- og trekkoppgaven eller ved å ringe lønningskontoret. Men hvis du allerede betaler ei avis av egen lommebok, kan du stryke skatten på avisa som jobben dekker. Verken arbeidsgiver eller likningskontor kan vite at du betaler aviser selv.

4. For høy likningsverdi? Eier du fast eiendom, har du fått ny likning i år. Boligen du selv bor i, skal settes til 25 prosent av anslått markedsverdi. Eier du andre boliger, skal likningsverdien settes til 40 prosent. Likningsverdien for hytter er satt opp med 10 prosent i 2010. Men verken hytta di eller boligen du selv bor i, skal ha en likningsverdi som overstiger 30 prosent av markedsverdien. Hvis verdien er satt høyere, kan du klage. Fritidsboliger i utlandet har samme verdi som i fjorårets selvangivelse. Husk at likningsverdien bare har betydning hvis du må betale formuesskatt. Det slipper de fleste siden det er et bunnfradrag på 700 000 kroner for enslige, og 1,4 millioner kroner for ektepar.

5. Reisefradrag. I post 3.2.8 har likningskontoret satt opp fjorårets reisefradrag. Men de kan jo ikke vite om du for eksempel har byttet jobb og fått lenger reiseavstand. Rett det opp. Kjører du firmabil? Sitter du på med en kollega? Du kan likevel føre opp reisefradrag!

6. Fradrag «til gode»? Brukte du ikke opp alle fradragene i fjor? Da fikk du et såkalt framførbart underskudd. Sjekk fjorårets skatteoppgjør. Du finner det i tilfelle bortgjemt med et lite minus etter tallet. Det betyr rett og slett at fradragene dine I fjor var var så høye at de oversteg inntekten. Men du kan kreve dem i år. Dette er særlig aktuelt for alle som solgte aksjer eller bolig med store tap, eller som innfridde fastrentelån med stor overkurs. Eller for andre med lav inntekt, for eksempel studenter med boliglån. De tjener lite, men har høye rentefradrag.

7. Tap på bolig. Solgte du bolig eller hytte med tap i 2010? Du kan trekke fra hele tapet, inkludert oppussing, meklerhonorar, dokumentavgift etc. Men da må det ha gått minst tolv måneder fra dere flyttet ut til salget ble gjennomført. Eller at det har gått mindre enn ett år fra kjøp til salg. For fritidseiendommer er ikke kravet like strengt. Da må du ha eid og brukt den som hytte i mindre enn fem av de siste åtte åra før salget ble gjennomført. Hvis du skal selge en bolig med stort tap, kan det være lurt å vente noen måneder med salget til du er utenfor 12-månedersregelen.

8. Enslig forsørger? Pass på at du skatter i klasse 2. Det gir nesten 12 000 kroner i spart skatt. Men er du separert i løpet av 2010, har det ikke kommet med på selvangivelsen. Du må selv fortelle likningskontoret. Selv om du ble separert helt på slutten av 2010, har du krav på klasse 2 for hele året.

9. Skilt? Er dere skilt, men har daglig omsorg for hvert deres barn? Da kan dere begge bli liknet i klasse 2 og få hvert deres foreldrefradrag. Det sparer dere opptil 19 000 kroner på.

10. Delt omsorg. Har dere delt omsorg, må dere passe på at dere får klasse 2 de åra dere skal ha det. Dere skal nemlig bytte på å bli liknet i klasse 2 annethvert år.

11. Skattefri lønn? Bare inntekter som overstiger 1000 kroner fra samme arbeidsgiver, skal føres opp i selvangivelsen. For arbeid i hus eller hytte er grensen hele 4000 kroner. Malte du naboens gjerde eller vasket ned onkels hytte, er det altså en fordel å kreve 3500 kroner, ikke 4500 kroner, ellers blir hele inntekten skattepliktig. Er arbeidsgiver en skattefri institusjon, for eksempel et idrettslag, er også grensa 4000 kroner. Har du for eksempel holdt et foredrag for Rotary og fått 2500 kroner for jobben, må du sjekke at ikke Rotary melder dette som skattepliktig lønn.

12. Pass på ektefellen. For de fleste ektefeller spiller det ingen rolle hvordan renter og gjeld er fordelt i selvangivelsen. Men det er et viktig unntak: Dersom en av dere har alminnelig inntekt som er lavere enn 42 210 kroner (personfradraget), bør dere omfordele kapitalinntektene eller  kostnadene. Dere kan for eksempel fore over renteinntekter til den som tjener minst, eller rentefradrag til den som tjener mest.

13. ... og samboerfella! Samboere uten felles barn liknes hver for seg. Selv om dere har felles bolig og deler renteutgiftene, opplever likevel mange at renter og gjeld blir ført opp på bare den ene i selvangivelsen. Med felles økonomi gjør det normalt ikke så mye. Skatten blir den samme, selv om den ene tjener langt mer enn den andre. Men pass på at ikke en av dere ender opp med høy positiv skatteformue på denne måten. Da risikerer dere formuesskatt hvis formuen i selvangivelsen overstiger 700 000 kroner.

14. Sponset telefon. Får du mobil betalt av jobben? Den skattepliktige fordelen skal maksimalt være 4000 kroner hvis du får dekket enten bredbånd, fasttelefon, eller mobil. Får du dekket to eller flere tjenester, skal du maks skatte av 6000 kroner. Svært mange dekker selv deler av telefonregningen. Da må du sjekke at dette beløpet er trukket fra den skattepliktige inntekten (4000/6000). Eksempel: Du får dekket mobilen av jobben, men betaler 1500 kroner i egenandel. Da skal jobben bare rapportere inn 2500 kroner som din skattepliktige fordel, ikke 4000 kroner. Her blir det gjort mange feil.

15. Refinansierte du? Hvis du har refinansiert lånet ditt for å få lavere rente, kan du trekke fra alle kostnader, slik som tinglysingsgebyr, takstmann etc.

16. Student og sommerjobb? Studenter får vanligvis ikke pendlerfradrag selv om de jobber deltid. Unntak: Hvis du har sommerjobben borte fra hjemstedet. Da kan du fore opp kostfradrag på 189 kroner (2010) som gir skattekutt på en drøy femtilapp daglig.

17. Skattefri frynsegode. Mange får billige lån i jobben: Har du lånt inntil 3/5 G, dvs. 45 385 kroner, skal du ikke fordelsbeskattes selv om renten er null prosent. Kravet er at lånet tilbakebetales innen ett år. Inneholder lønns- og trekkoppgaven en skattepliktig rentefordel, bør du samtidig føre opp dette som rentefradrag.

18. Trekk fra kapital. Handler du ofte aksjer? Alle kostnader i forbindelse med kjøp og salg er fradragsberettiget. Sjekk at kurtasjen er ført opp i aksjeskjemaet. Andre omkostninger som er nødvendige for å følge med i aksjemarkedet må føres rett inn I selvangivelsen i post 3.3.7, for eksempel aviser, gebyr for vps-konto, fagbøker og økonomimagasiner. Gi en kort begrunnelse for fradraget.

19. Privat lån? Har du lånt penger av venner eller familie? Husk å føre opp rentene du betalte i fjor. Det samme gjelder for lån fra arbeidsgiver. Ellers går du glipp av 28 prosent rentefradrag. Dette må du føre opp selv, Staten holder ikke oversikt over private lån.

20. Litt firmabil. Fikk du firmabilen litt uti 2010? Da skal du bare fordelsbeskattes for de månedene du faktisk har hatt firmabilen.

21. Barn under 12? Da har du sannsynligvis krav på minst 25 000 kroner i foreldrefradrag. Hvert ekstra barn gir 15 000 kroner i fradrag. Fra og med i år har også private barnehager plikt til å sende inn melding om foreldrebetaling, men sjekk at dette er blitt gjort. Verken dagmammaer eller barnevakter har plikt til å innrapportere det som dere har betalt i barnepass. Kostnadene må være dokumenterbare. Svart dagmamma gir ikke fradrag. Hvis du ikke får «brukt opp» fradraget på utgiftene til barnehage eller SFO, kan du for eksempel føre opp 1,50 kroner per kilometer hver gang du kjørte barna til besteforeldre eller venner for barnepass. Samme sats kan brukes ved henting og bringing til barnehagen, hvis det medfører en omvei fra jobben.

22. Gaver. Du kan føre opp fradrag for gaver over 500 kroner til visse frivillige organisasjoner. Maksimalt gavefradrag er 12 000 kroner. Men du er avhengig av at organisasjonen har sendt inn melding om gaven til myndighetene. Hvis det ikke har kommet med i selvangivelsen, må du selv kontakte organisasjonen og be den innberette beløpet innen 20. oktober.

23. Spedbarn. Har dere to barn kan dere kreve opptil 40 000 kroner i foreldrefradrag selv om alle kostnader til barnepass skriver seg fra det ene barnet, for eksempel hvis det andre barnet ble født seint i fjor. Men kostnadene må være reelle, du får ikke automatisk 40 000 kroner i fradrag.

24. Solgt noe? Har du solgt bil, motorsykkel, hytte etc. i 2010? Pass på at ikke de gamle eiendelene står på selvangivelsen. Ellers risikerer du formuesskatt. Det er bare det du eide 31.12.2010 som skal stå i selvangivelsen.

25. Var du syk i fjor? Sliter du for eksempel med cøliaki, tanngnissing eller diabetes? Hadde du store sykdomsutgifter (minst 9180 kroner) kan du i mange tilfeller føre dem opp i selvangivelsen.

26. Aksjetap. 2010 var nok et godt år for aksjesparere. Men solgte du med tap, bør du passe på at tapet ble innrapportert på likningen. Vær spesielt oppmerksom på utenlandske aksjer, enkelte spesialfond og strukturerte spareprodukter (AIO/BMA etc.). Du må selv sørge for å føre opp disse tapene, ellers går du glipp av 28 prosent skattefradrag.

27. Askjegevinst. Tusenvis av nordmenn har satt penger i strukturerte spareprodukter. Hvis du fikk gevinst på investeringen, må du passe på å føre det opp i selvangivelsen, ellers risikerer du tilleggsskatt. Selv om du har kjøpt produktet fra en storbank, er det slett ikke sikkert de rapporterer inn gevinsten.

28. Fagforening. I 2010 kunne du fore opp inntil 3660 kroner av fagforeningskontingenten. Det kan spare deg for en drøy tusenlapp i skatt. Men det er slett ikke sikkert at jobben eller fagforeningen har ført den opp i din selvangivelse. Sjekk det!

29. Valutalån. Har du hatt lån i euro, sveiserfranc eller en annen fremmed valuta fjor? Hvis du fikk et valutatap på spekulasjonen må du selv huske på å føre det opp.

30. Kunstner? I årets selvangivelse kan du bruke gjennomsnittet av inntekten de tre siste åra for både toppskatt, beregning av trygdeavgift og pensjonsgivende inntekt.

31. Overvektig? Alle som lider av fedme og som får behandling for dette innenfor norsk helsevesen, kan trekke fra behandlingskostnader og merkostnader som fedmen fører til. For eksempel et høyere klesbudsjett enn folk med mer vanlige kroppsmål.

32. Dyr advokat? Du kan føre opp alle juridiske kostnader som er knyttet til din skattbare inntekt, for eksempel arbeidsrettssaker, men ikke arvesaker eller hekkrangelen med naboen.

33. Dårlig tid? Klarer du ikke å bli ferdig innen 30. april? Søk utsettelse. Ikke skriv et langt brev, to-tre linjer er nok.

34. Ikke for seint å klage. Skattetoget er ikke gått hvis du neste år finner ut at du burde fått med deg et ekstra fradrag i årets selvangivelse. Eller du finner et fradrag som du burde tatt med i 2009. Hovedregelen er at man kan søke om endring av likning ti år tilbake i tid. Hvis endringen gjelder likningsmyndighetenes «anvendelse av skattelovgivningen», er fristen riktig nok tre år. Du kan søke endring av likning når som helst på året.

35. Ikke utsett restskatten! Betal den i tide. Ellers risikerer du opptil 7 prosent strafferente. Det kan til og med være mer lønnsomt å låne penger i banken enn å betale statens strafferente.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media