Pass på hytta i helgen

Både vedvarende kulde i fjellet og forbigående mildvær ved havet kan skape problemer.

REIS FØR DET ER FOR SENT: Ikke la hytta stå for lenge alene i sprengkulda.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
REIS FØR DET ER FOR SENT: Ikke la hytta stå for lenge alene i sprengkulda. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det frister kanskje ikke å reise på hytta når gradestokken viser godt under ti blå, men hvis du vil unngå frost- og vannskader kan det være lurt å svinge innom for en sjekk.

Når vann fryser til is øker volumet med rundt ti prosent. Når isen smelter igjen kan dette føre til sprekker i rørene, som igjen fører til vannskader hvis vannet får strømme fritt.

- Hvis vi etter denne sprengkulda får en kortvarig periode med mildvær kan flere oppleve å få vannskader på hytta hvis rørene har frosset. Hvis vannet får strømme fritt og så fryser igjen når kulda kommer tilbake kan det føre til store skader, sier Jon Brekke i If Forsikring.

Skru av krana På fjellet vil temepraturen for det meste holde seg godt under ti grader, men noen stedet på sør- og østlandet kan vi får et forbigående mildvær.

Er det lenge siden sist du var på hytta, vil det altså være lurt å ta en liten sjekk, uansett om hytta ligger på fjellet eller ved havet.

- Har du en sommerhytte du ikke skal bruke før neste sommer igjen er det veldig viktig å tømme rørene helt. Få gjerne hjelp av en rørlegger om du er usikker på om du har fått det ordentlig til, sier Brekke.

Også på fjellhytta kan det være avgjørende om du husker å stenge av hovedtappekrana eller ikke. Ha som hovedregel å aldri forlate hytta i mer enn tre dager uten å skru av denne krana.

Skru på varmen De siste ukene har vært hektiske for rørleggere og forsikringsselskaper. Sprengkulda fører med seg utallige frost- og vannskader. Den aller vanligste feilen folk gjør er å senke innetemperaturen for lavt.

Dette gjelder også på hytta. Senk aldri temperaturen lavere enn ti grader og vær sikker på at ovnene er sterke nok til å holde temperaturen oppe.

- Selv om du ikke skal tilbake før om to uker, så skru for all del ikke av varmen. Hvis du er usikker på om hytta di er godt beskyttet mot kulda, så reis før det er for sent, sier Brekke.

KALDE HYTTER OG GLATTE VEIER:  Illustasjonsfoto: Hans A Vedlog
KALDE HYTTER OG GLATTE VEIER: Illustasjonsfoto: Hans A Vedlog Vis mer