JULEKAOS: Denne helga er regnet som en av de travleste trafikkmessig. I fjor bulket rekordmange på denne dagen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
JULEKAOS: Denne helga er regnet som en av de travleste trafikkmessig. I fjor bulket rekordmange på denne dagen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Jula 2018:

Pass på! I dag bulker flest - stressede menn får skylda

- En ekstremt stor dag i dag, sier kommunikasjonssjefen i Gjensidige.

I dag, 22. desember, og dagene fram mot jul er regnet som de verste bulkedagene i året i Norge.

Kanskje haster du rundt for å finne de siste gavene? Kanskje har du glemt å kjøpe inn til julemiddagen? Eller har du alt under kontroll og det er noen andre som treffer deg? Du er ikke den eneste - og sammenstøtet kan koste deg dyrt.

- I uka fram mot jul er risikoen for å bulke veldig stor, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Dagbladet.

Han forteller at han var en runde på kjøpesentrene i dag, og at det var fullt opp med biler.

- En av grunnene til at vi bulker før jul, er at man ikke er ferdig med julehandelen. Når så mange biler er samlet på små steder, går det fort galt. I dag er en ekstremt stor dag.

1600 ganger hver dag

Gjensidige skrev i en pressemelding tidligere denne uka at det i fjor smalt 1600 ganger hver dag før jul. De hevder at det er en økning på 40 prosent i forhold til det som er normalt.

Voll sier at mye handler om varierende værforhold.

- I år er julaften på en mandag, og da vil det være naturlig å peke ut dagen i dag og morgendagen som de dagene med størst risiko for å bulke.

22. desember i 2017 ble det rapportert inn hele 1986 skader til forsikringsbransjen med utbetalinger på over 37 millioner kroner, ifølge Gjensidige.

- Stressede menn får skylda

Og ifølge NTB er det stressede menn som får skylda for å bulke mest.

Helt øverst på lista troner menn i alderen 35 til 50 år. Deretter kommer menn mellom 50 og 64 år og på tredje plass de enda eldre.

- Det er ingen særlig god julegave, men det positive med det er at du faktisk kan ordne de materielle skadene, sier Voll.

- Verre i går kveld

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Dyre Antonsen, bekrefter at det har vært en del sammenstøt i dag, uten at han kan gi et nøyaktig tall.

Samtidig melder verken Oslo eller Sør-Øst politidistrikt om unormalt mange sammenstøt i dag.

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Erik Gunnerød, sier til Dagbladet at det ikke har vært noen flere ulykker enn normalt.

- Det var verre i går kveld. Om alle avpasser farten etter forholdene så skal det gå bra, sier han.

- Jeg har fått inn så godt som ingen meldinger på det i dag, sier operasjonsleder i Oslo, Vidar Pedersen.

Heller ikke Vegtrafikksentralen kan melde om hendelser utover det vanlige i dag.

Råd til bilistene

Kommunikasjonssjef Voll i Gjensidige har likevel noen råd til bilistene som farter rundt før jul.

- Stress ned, pust med magen, rygg inn og parker litt unna inngangspartiet er gode tips for å unngå skader. Det kan spare deg for tusenvis av kroner.

Han sier at de fleste har skyld i det selv om det oppstår skader.

- Ofte ser vi at folk har utålmodige unger, at det har skjedd mye i trafikkbildet, eller at det er dårlige værforhold.

I romjula går antall skader derimot kraftig ned, og antall innmeldte skader til forsikringsselskapene halveres. Første juledag er historisk en av de dagene med færrest skader, ifølge Gjensidige.

Dagbladet har i tillegg til Gjensidige vært i kontakt med Tryg forsikring. Forsikringsselskapene kunne så langt ikke gi oppdaterte tall for på hvordan det har gått i dag.