Passasjer: - Plutselig smadret flyet inn i noe

Et fly skled av rullebanen og havnet i en elv da det forsøkte å lande på en flybase i Florida. Alle slapp fra det med skrekken.

Jacksonville, Florida: Fly skled av rullebanen. Alle de 142 passasjerene overlevde Vis mer

Et stort passasjerfly skled fredag kveld lokal tid av en rullebane i Jacksonville i Florida, og ut i elva St. Johns River. Politiet har informert om at det var 136 passasjerer om bord, og at hendelsen etterforskes.

Ordfører i Jacksonville, Lenny Curry, kunne seint fredag kveld bekrefte at samtlige passasjerer om bord overlevde den dramatiske landingen.

«Jeg har fått beskjed om at alle er gjort rede for», skriver Curry på Twitter.

21 personer har blitt brakt til sykehus, men ingen av dem har pådratt seg alvorlige skader.

Charterflyet hadde tatt av fra den beryktede marinebasen Guantánamo Bay på Cuba, og landet i Jacksonville klokka 21.40 lokal tid.

SKULLE LANDE: Et fly med 143 personer om bord endte i elva da det skulle lande på en marinebase i Florida. Alle om bord slapp fra det med skrekken. Foto: Jacksonville Sheriff's Office via AP / NTB scanpix
SKULLE LANDE: Et fly med 143 personer om bord endte i elva da det skulle lande på en marinebase i Florida. Alle om bord slapp fra det med skrekken. Foto: Jacksonville Sheriff's Office via AP / NTB scanpix Vis mer

- Ikke kontroll

Passasjer Cheryl Bormann forteller til CNN at flyet var fire timer forsinket. Midt i en storm med både lyn og torden, landet flyet hardt i Jacksonville.

- Flyet traff bakken og spratt, bokstavelig talt. Det var klart at piloten ikke hadde full kontroll over flyet, fordi det spratt litt til og vippet til venstre og høyre, sa Bormann.

- Piloten prøvde å kontrollere det, men klarte ikke. Og plutselig smadret det inn i noe, sa hun videre.

Det er uklart om værforholdene var årsaken til hendelsen. Bormann, som slo hodet sitt på plastbordet på setet foran henne, beskriver hendelsen som skremmende.

Videre forteller Bormann at oksygenmaskene falt ned fra taket, og det samme gjorde bagasje fra hyllene over setene. Hun kjente også lukta av drivstoff som lekket ut i vannet da hun evakuerte flyet.

Det skal ikke ha oppstått panikk om bord. Bormann forteller at de ansatte var raske med å gi passasjerene instrukser. Alle hjalp hverandre med å få på seg livvester og med å klatre ut på vingen.

Militært personell om bord

Flyselskapet flyr militært personell to ganger ukentlig mellom USA og Guantánamo i Cuba. Hver tirsdag og fredag flys personell fra marinestasjonen Norfolk i Virginia, til Jacksonville flybase og deretter til Cuba. Så flyr de tilbake til Virginia, med et stopp igjen i Jacksonville, ifølge The Guardian.

Det er vanligvis militært personell, familiemedlemmer, entreprenører og andre sivile som benytter seg av ruta. Passasjerene på flyet som havnet i elva var en blanding av militært personell og sivile.

Kaptein Michael Connor, kommanderende offiser ved flybasen, sa under en pressekonferanse at dette kunne gått mye verre, skriver Washington Post.

- Jeg mener at det er et mirakel. Vi kunne snakket om en helt annen historie denne kvelden.

Lekkasje av drivstoff

Ifølge Connor begynte ansatte ved basen å jobbe med å begrense lekkasjen av drivstoffet nesten umiddelbart etter at passasjerene var sikret.

Det lokale politiet sier at flyet ligger i «grunt vann». Bilder fra stedet viser flyet der det ligger med buken i vannet. Ifølge Connor står hjulene på elvebunnen og det er dermed lite trolig at flyet blir tatt av strømmen og flyter av gårde.

Det er ikke kjent hvor lang tid det vil ta å fjerne flyet, som er av typen Boeing 737-800, fra elva.

- At alle ble berget ut av flyet trygt og at ingen var skadet sier mye om hvordan de ansatte reagerte, sier David Soucie, en tidligere inspektør ved den føderale luftfartsadministrasjonen i USA, til CNN.

På Twitter skriver Boeing at selskapet er klar over hendelsen og samler informasjon.