Passasjer fikk hjertestans på flyet - SAS hadde ikke hjertestarter

Ingen krav om å ha hjertestarter på norske fly.

 Fikk hjertestans:  SAS skal få hjertestarter på alle i sine fly i løpet av oktober. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Fikk hjertestans: SAS skal få hjertestarter på alle i sine fly i løpet av oktober. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere norske sykepleiere om bord ga den eldre mannen fra Spania førstehjelp da han fikk hjertestans på et fly mellom Barcelona og Oslo i juli i år, skriver Klassekampen fredag.

Sykepleierne skal ha bedt mannskapet finne fram hjertestarteren, men fikk beskjed om at det ikke var en om bord. Kabinpersonell er påkrevd å være trent i grunnleggende førstehjelp og bruk av hjertestarter, men det er i dag ingen krav om hjertestarter om bord på passasjerfly.

SAS-flyet nødlandet i Bordeaux i Frankrike, men mannen ble erklært død like etter landing.

- Det blir svært spekulativt å hevde at en hjertestarter ville utgjort en forskjell når en obduksjonsrapport ikke foreligger. Våre undersøkelser i ettertid har gitt oss indikasjoner på at sykdomsbildet var av en slik art at behandling med hjertestarter likevel ikke var relevant og dermed ikke kunne gitt et annet utfall for pasienten, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til avisen.

SAS er i gang med en oppgradering av helsepakken om bord på flyene sine og alle skal få hjertestarter i løpet av oktober, opplyser Johansen.

(NTB)