Passasjer i cockpiten

Navn: Jørgen Lindegaard Alder: 52 Yrke: Sjef i SAS

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den nye SAS-sjefens befatning med luftfart hittil, begrenser seg til styreformannsvervet i Dansk flymuseum. Hans erfaring med flyselskaper er som passasjer. Og hans eneste betenkelighet med å ta jobben, var bekymring for at svensker og nordmenn ikke vil forstå hans dansk. I går overtok Jørgen Lindegaard stillingen som administrerende direktør og konsernsjef i SAS.
  • På et styremøte i Oslo i går ettermiddag presenterte avgående konsernsjef Jan Stenberg sitt siste kvartalsregnskap Det viser et overskudd på mellom 20 og 30 millioner kroner før skatt, en radikal forbedring fra første kvartal i fjor, som viste et underskudd på nesten 300 millioner. SAS seiler i medvind og SAS-aksjene har luft under vingene.
  • Aksjekursen steg ytterligere da det i oktober i fjor ble kjent at Lindegaard, som den første danske, skulle overta etter Stenberg. Den noe reserverte svensken overlater ifølge Dagens Næringsliv «en nysminket brud» til den nye konsernsjefen. Han har solgt cateringselskapet, strukturert hotellvirksomheten, skilt ut fraktdivisjonen og fått grønt lys fra de tre skandinaviske regjeringene til å erstatte dagens tre nasjonale moderselskaper med deres tre ulike aksjer og kurser, til ett selskap og én aksje.
  • Lindegaard er kommunikator, både av faglig bakgrunn og legning. Den danske avisa Politiken beskriver i et portrettintervju hans guttaktige sjarm. Riktignok er han opprinnelig svakstrømsingeniør, men har gjort sin karriere i kommunikasjonsbedrifter: Philips Telekommunikasjon, Fyns telefon, Københavns telefon, Tele Danmark og nå sist, GN Store Nord, en ledende bedrift i den danske telebransjen med avdelinger i mer enn 70 land. Der satte han seg som mål å fordoble omsetningen på tre år, og maktet det på halve tida.
  • Helteglorien falmet betydelig da han i vår presenterte et årsresultat som var bare halvparten av hva analytikerne hadde ventet seg. Men en slik nedtur har han til felles med alle verdens it-bedrifter. Han har aldri sluppet offentligheten inn på seg, selv om han betegnes som meget sosial og lett å ha med å gjøre.
  • Han er fetter til Lone Dybkjær, kona til statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Hans bror Peter leder milliardkonsernet Falkens virksomhet i Sverige. Flere av de ledende danske politikerne og næringslivstoppene tilhører hans nett.
  • Jørgen Lindegaard er et konkurransemenneske som hater å tape. Han tar aldri med seg jobben hjem til kona Birthe og deres to voksne barn. Han kjører en gammel Jaguar Mark II og seiler en Knarr 30'.
  • Men nå skal han til værs og fly høyt.